Предприемачи настояват за електронно строително разрешително
Секция: Технологии
07 Октомври 2019 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предприемачи настояват за електронно строително разрешително

/КРОСС/ Членове на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП) настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, като една от най-съществени и належащи стъпки за облекчаване на административната тежест. Това стаята ясно по време на предсконференция за развитието на пазара у нас.
Дигитализирането на целия процес ще доведе до повишаване на ефективността на обществото и ограничаване на напрежението в бранша, категорични са експертите.
„Нашето предложение е да се намали обемът на проектната документация, необходима за издаване на разрешение за строителство по примера на други европейски страни. Според нас са достатъчни: проверка на архитектурния проект за съответствие с градоустройството, предоставяне на заверка на конструкция и пожарна безопасност от лицензиран консултант", коментира Георги Шопов, председател на НАСП.
Членовете на Асоциацията подкрепят представените мерки от „Визия за София", но отчитат и пропуските в обхвата на проекта. Сред важните въпроси без предложение за решение остава изграждането на инфраструктура. „Успешното планиране на града трябва да бъде основано на задълбочени обществени дискусии, експертни становища и най-важното - устойчивост, дългосрочност и перспектива. В момента най-належаща е промяната и подобряването на транспортната инфраструктура, която трябва да изпреварва, а не да изостава от инвестиционната дейност", казва Борислав Точевски, член на НАСП.
The post Предприемачи настояват за електронно строително разрешително appeared first on Новини за компютри, смартфони, технологии и наука.