Октоберфест 2019 и колко бира се изпи тази година на фестивала
Секция: Туризъм
07 Октомври 2019 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Октоберфест 2019 и колко бира се изпи тази година на фестивала

/КРОСС/ Баварското народно празненство Октоберфест възниква през 1810 г. и от тогава до днес е един от най-посещаваните фестивали по света. За повече от два века е отменян или ограничаван само 24 пъти. По последни статистики за две седмици през бирените шатри в Мюнхен минават над шест милиона посетители всяка година. Рекордът беше поставен през 1985 г. с повече от седем милиона любители на бирата.
Смята се, че посетителите на Октоберфест харчат над милиард евро за две седмици за бира, печени пилета, наденички, таксита, обществен транспорт, сувенири и развлечения.
И ако рекордното количество изпита бира през 2014 г. достигна 7.7 милиона литра, а миналата беше 7.5 милиона, то тази година в Мюнхен се представиха малко по-скромно. От 21 септември до 6 октомври близо 6.3 милиона души са посетили Октоберфест, които са изпили 7.3 милиона литра бира. Това е с 200 хиляди литра по-малко от миналогодишното издание на фестивала. През 2019 г. и случаите на алкохолно натравяне са били по-малко - само 600, което е със 120 по-малко от миналата година. Общо обаче медиците са прегледали около 3120 пациенти. Не липсват и атаки срещу медицинските лица. Седем човека са проявили агресия към тях, от които три са били жени, посочват на официалната страница на Октоберфест.