Местни избори 2019: Възраждане на протест пред общината в Костинброд: Да спрем циганския произвол – сега!
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2019 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местни избори 2019: Възраждане на протест пред общината в Костинброд: Да спрем циганския произвол – сега!

/КРОСС/ Във вчерашния ден, Възраждане проведе протест пред сградата на общината в Костинброд, заради инцидент, който се случи наскоро със сина на кандидата за кмет на общината, издигнат от партията на Костадинов - Иван Зарев.

Преди около десетина дни в костинбродското село Петърч, група цигани опитаха да убият с лопати пред погледа на полицията Людмил Зарев - местен животновъд и бивш вратар на футболен клуб „Славия", който се опита да спаси жена си и двете си деца от нападение на живеещи в селото цигани, след като съпругата му направила забележка на няколко от жените им, които си били вкарали кучетата в детската площадка на селото. Случаят бе отразен от една от националните телевизии, за него писаха и доста вестници и информационни агенции.

От Възраждане обаче, подозират и политически мотив в цялата история, тъй като нападнатият Людмил Зарев е син на Иван Зарев - кандидат за кмет на община Костинброд, издигнат от партията.

Според тях, ако не в самото нападение, то по отношение на пълното бездействие от страна на полицията и местните власти, може да се търси и някаква форма на умисъл, свързана с факта, че Иван Зарев е най-сериозният опонент на сегашния кмет на Костинброд в изборната надпревара.

Зарев беше и един от водачите на протестите на животновъди в Костинброд презлятото, срещу мерките, които властите се опитаха да приложат във връзка с лъжата, че в България има Африканска чума по свинете. Тогава Иван Зарев и други животновъди от региона, протестираха пред общината в Костинброд в продължение на дни, успявайки да осуетят неадекватните, според тях разпореждания на кмета на Костинброд - Трайко Младенов, относно избиването на домашните свине в общината.

Кандидатът за кмет на Столична община издигнат от Възраждане - Николай Дренчев, също направи изказване по време на протеста, заявявайки че по време на избори, циганите са най-верният електорат на управляващите, включително изпълнявайки мръсни поръчки като тази. Според него, точно заради това и не се пипат незаконните им постройки, с които е осеяна София и близките й общини като Костинброд, например.

И това, според Николай Дренчев е само един от многото примери за пълната безнаказаност, която се упражнява целенасочено, спрямо мургавия електорат. В тази връзка той спомена и горенето на гуми и битови отпадъци, които са основният замърсител на въздуха в София през зимата, циганските каруци по улиците, неплащането на местни данъци и такси, както и сметки за комунални услуги и много други.

Дренчев заяви, че когато влезе в кметския кабинет на „Московска" 33, една от първите му задачи ще бъде именно това - да покаже, че в София няма привилегировано население, а законите ще се прилагат спрямо всички, с цялата им строгост.

Кандидатът на Възраждане, също така не пропусна момента да атакува отново столичния кмет Йорданка Фандъкова, заявявайки, че откакто тя е в управлението на общината, вече 14 години, първо като зам.-кмет, а от 2009 г. като кмет, тези проблеми не просто не са се решили, а дори са се задълбочили.

На прицела на Николай Дренчев застана и кандидатът на т.нар. „ВМРО" Ангел Джамбазки, който започна политическата си кариера през 2007 г. като общински съветник от ГЕРБ, а след това се преориентира към Каракачанов. Според Дренчев, Джамбазки е един от основните виновници за незаконното заселване на цигани от цяла България в София, тъй като бидейки цели 4 години председател на комисията по обществен ред и сигурност в столичния общински съвет, нито веднъж не е повдигнал въпроса с незаконните цигански постройки в крайните квартали.

Напротив, от 2009 г. насам, ВМРО неизменно печели изборите във всички цигански гета в столицата. Кандидатът на Възраждане обвърза с представители на т.нар. „ВМРО" и събитията с циганската престъпност в Костинбродско, които според него имали сериозни имотни интереси в региона. За пример даде фактът, че Джамбазки, бившият председател на агенцията за българите в чужбина от партията на Каракачанов - Борис Вангелов и организационният секретар на т.нар. „ВМРО" Юлиан Ангелов са придобили с инвеститорски интерес големи поземлени имоти в региона, а циганите са им необходими, за да прочистят българското население от Костинбродско, след което да изкупят земите им на безценица.

video: https://www.youtube.com/watch?v=DdUkw4IJ3q4