Над 600 елитни български животни ще участват в 15-тото юбилейно издание на Животновъдното изложение в Сливен
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2019 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 600 елитни български животни ще участват в 15-тото юбилейно издание на Животновъдното изложение в Сливен

/КРОСС/ Над 600 елитни български животни ще участват в 15-тото юбилейно издание на Националното изложение по животновъдство. То ще се проведе от 11 до 12 октомври, а домакин на събитието ще е град Сливен. Форумът, който тази година се провежда под мотото „Среща на елита", се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерство на земеделието, храните и горите.

Изложението ще бъде официално открито на 12 октомври от министъра на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева.
Най-многобройни ще са животните, представящи овцевъдството и козевъдството - 430 от общо 39 породи. Говедовъдството ще бъде представено със 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Над 15 пък ще са биволите от породата „Българска мурра", които ще вземат участие в изложението.
Интерес за посетителите ще представляват 18 коня от породите и български и чуждестранни породи.
Традиционно за събитието ще бъде представена породата Българско овчарско куче. Разнообразието при зайците и птиците ще бъде осигурено от Земеделски институт и много частни стопани.

Специално внимание тази година ще бъде отделено на най-малките посетители на изложение. На 11 октомври специално сформирани детски комисии от училищата в Сливен ще изберат шампиони от различните видове и породи. И през двата дни на събитието гостите ще могат да разгледат специалната детска изложба „Моето любимо животно", в която се включиха над 50 деца от 1 до 4 клас.
По време на събитието ще бъде организиран голям фермерски пазар.