Алексей Пампоров: Министерството не обясни каква е тази стратегия
Секция: Анализи
09 Октомври 2019 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алексей Пампоров: Министерството не обясни каква е тази стратегия Какви са причините за провокациите от последните дни в Сливен?

/КРОСС/ Има безконтролни действия на едни хора, които насаждат страх за отнемането на деца от родителите. С наближаването на изборите някой е пуснал слух в Сливен. Това коментира в сутрешния блок на БТВ "Тази сутрин" Алексей Пампоров, социолог и експерт по ромските въпроси към Института за изследване на обществата и знанието. Психозата не е само в Сливен, а на много места в страната. Такъв слух има и в махалата в Ямбол, както и в кв. "Факултета" в София, допълни той. Причините за това са три:

Първата е неефективната работа на прокуратурата и на съда. От години се насажда омраза към ромите и към институциите. Ромите са свикнали да бъдат заплашвани по някакъв начин от политици, когато идват избори, каза още Пампоров.

Втората причина са неадекватните действия на институциите. Стратегия има от пет години, а законът за детето не е променян. Няма никакви големи драми. Министерството изобщо не излезе да обясни за какво става дума относно предложенията за нова стратегия, коментира още експертът.

Като трета причина той посочи неграмотността както на децата, така и на родителите.