Социалисти и антифашисти почетоха Йорданка Чанкова
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2019 07:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социалисти и антифашисти почетоха Йорданка Чанкова

/КРОСС/ 75-та годишнина от разстрела на Йорданка Чанкова, една от петимата от РМС, с партизанското име Катя, събра на възпоменателна среща социалисти и антифашисти от Пловдивския район Южен. Те бяха посрещнати с пита, както по стар български обичай се прави на помен.

 


Ангелина Змеева - председател на БАС в район Южен, организатор на събитието, представи племенниците на Йорданка Чанкова - Петьо Дафанкичев, Румен Сербезов, Зарко Величков и Петър Базарски.
За изцяло отдадения на борческото работническо и антифашистко движение живот на Йорданка, по баща Николова, говори депутатът от „БСП за България" Теодора Халачева. Тя припомни най-силните моменти от светлата биография на Йорданка Чанкова: от раждането й в ксантийското село Кръстополе през тютюневите складове в Пловдив, в ЦК на Комсомола и Москва, в затвора и концлагера „Гонда вода" до партизанския отряд и разстрела й от жандармеристи над село Елешница на 30 май 1944 г.

 


„Йорданка и зверски избитите като нея антифашисти ще са живи, докато ги помним. Народ, който няма минало, няма и бъдеще" - каза на възпоменателната среща кандидатът за кмет на левицата за район Южен Ангел Иванов. И подчерта отстоявания от БСП ангажимент за по-добро бъдеще на род и Родина. И в частност на пловдивските социалисти с предизборната им платформа „Пловдив на хората" с номер 56.