Николай Радев: Ангажираме се да спасим общинското здравеопазване. Знаем как да го направим!
Секция: ПОЛИТИКА
10 Октомври 2019 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Радев: Ангажираме се да спасим общинското здравеопазване. Знаем как да го направим!

/КРОСС/ "Приоритет в нашата управленска програма „Пловдив на хората" е спасяването на общинското здравеопазване", заяви кандидатът за кмет на Пловдив с № 56 Николай Радев и даде възможност на лекарския екип в листата на „БСП за България" да очертае параметрите на оздравителната програма.

Младият хирург д-р Атанас Баташки описа идеята за спасяване на изпадналата в тежко финансово състояние МБАЛ „Св.Мина". Първо, тя не бива да бъде търговско дружество, а общинска структура, като преструктурирането трябва да стане с решение на Министерството на здравеопазване. „В новата ситуация основните заплатите на медицинския персонал се поемат от общинския бюджет. Изчисленията показват, че това „перо" на МБАЛ „Св. Мина" възлиза на 3 млн. лв., сума която не е непосилна за общината" - уточни Радев.

„Законът за българското здравеопазване позволява това да се случи - допълни го д-р Баташки.- А средствата за допълнително материално стимулиране идват от дейностите по Здравна каса". И даде пример с ведомствени болници, като ВМА и на МВР. „Говорим конкретно за общинските болници в Пловдив и за община Пловдив - припомни смисъла на авангардното предложение Николай Радев.

„Недопустимо е в управителния орган на града и в здравната му комисия да няма достатъчно вещи в сферата на здравеопазването личности" - включи се в обсъждането д-р Любомир Паунов, млад хирург, кандидат за общински съветник от листата с № 56". Той отново разви идеята си за млади лекари специализанти в общинските болници със стипендии от общината. Така трябва да се процедира и с медицинските специалисти - предложи медицинската сестра Бойка Балтаджиева, кандидат-общински съветник. Тя изтъкна, че липсата на кадри в общинските болници е свързано с ниското им заплащане.

„Належащ проблем е долекуването на пациентите след приключване на интервенции. За тях трябва да се грижат специално обучени кадри. Пловдив спешно се нуждае от центрове за долекуване" - е мнението на д-р Регина Хатър, доктор по обща и пластична хирургия, кандидат за общински съветник от„БСП за България".

„Идеите, които споделихме и общо обсъдихме, могат да се приложат успешно в общинското здравеопазване, само ако получим доверието на пловдивчани на 27 октомври с № 56" - обобщи дискусията кандидатът за кмет на район Северен- д-р Атанас Баташки.