Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ беше открита в Народното събрание
Секция: КУЛТУРА
10 Октомври 2019 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ беше открита в Народното събрание

/КРОСС/ Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени" беше открита в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание,съобщава Фокус

Експозицията е посветена на 110-ата годишнина от рождението на писателя и в нея са представени ръкописи, вещи и снимки от фонда на къща-музей „Димитър Димов". На 16 пана са показани и моменти от живота на автора на романите „Тютюн" и „Осъдени души", свързани с неговото семейство, професионален път, приятелства, обществена дейност и кореспонденция.

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Диана Саватева отбеляза, че изложбата разкрива по-малко известни факти, свързани с житейския път на бележития учен и творец.

Димитър Димов е един от най-скромните и моралните български писатели, който през целия си живот налага висока ценностна система, подчерта директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. По думите му Димитър Димов е автор на изключително силни, дълбоки и психологизирани творби, превърнали се в еталон.

Автор на експозицията е д-р Милена Катошева, а художественото оформление е дело на Ивелина Велинова. Богатият и внимателно подбран архивен материал дава възможност всеки сам да изгради собствените си впечатления за един преди всичко талантлив човек.
По повод годишнината от рождението на Димитър Димов бе представен и юбилеен вестник, издаден от Националния литературен музей.