Министър Петкова: Строителството на интерконектора Гърция-България е гарантирано
Секция: ИКОНОМИКА
10 Октомври 2019 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Петкова: Строителството на интерконектора Гърция-България е гарантирано

/КРОСС/ „Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България ще промени изцяло облика на пазара на природен газ в региона и ще бъде гарант за енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на подписването на договорите за ключови ангажименти и дейности по изграждане на междусистемната газова връзка.

Министър Петкова и гръцкият й колега - министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Константинос Хадзидакис подписаха междуправителствено споразумение в подкрепа развитието на проекта и гарантирането на данъчния режим на газопровода за период от двадесет и пет години. Потвърждаваното на стабилен данъчен режим за целия период на експлоатация на интерконектора Гърция- България е част от финансовия модел на проекта и елемент от окончателния бизнес план.

„Подписаните документи и споразумения правят проекта необратим, гарантират неговото строителство и работа през следващите десетилетия", подчерта министър Петкова. Тя благодари на гръцкия си колега Константинос Хадзидакис за положените усилия в посока ускоряване работата по строителството на газовата връзка Гърция-България. По нейните думи интерконекторът ще бъде въведем в търговска експлоатация през второто полугодие на 2020 г. „Проектът помага както на Гърция и България, така и на съседните страни да засилят безопасността на енергийните доставки, гарантирайки диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ", каза гръцкият енергиен министър Хадзидакис.

По време на днешното събитие бяха подписани няколко важни споразумения и договори, с които се дава пълна мобилизация на строителството на ключовата интерконекторна връзка Гърция-България. Парафиран бе договорът за заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 110 млн. евро. Потвърждаването на финансирането на газопровода е ключов елемент за строителството на интерконектора.

В рамките на дългосрочен ангажимент, компаниите „Булгаргаз" ЕАД, DEPA S.A. и Edison подписаха споразумение, което регламентира услугите по пренос на природен газ по междусистемната газова връзка. Сключено бе и актуализирано акционерно споразумение между „Български енергиен холдинг" ЕАД и „IGI Poseidon", с което се приема окончателният бизнес план и бюджет за строителството на газовата връзка.

В рамките на визитата на гръцкия министър Хадзидакис бяха подписани и договорите с избраните изпълнителни - гръцките компании Corinth Pipework Industries S.A. и АVAX S.A. Изграждането на електроенергийната междусистемна връзка Марица Изток-Неа Санта също бе обект на внимание по време на срещата между Теменужка Петкова и Константинос Хадзидакис. Министър Петкова информира, че през следващата година ще започне строителството на територията на България, чието трасе е 123 км. Предвижда се връзката да бъде въведена в експлоатация през 2023