Европарламентът отхвърли кандидата за еврокомисар на Франция
Секция: СВЯТ
10 Октомври 2019 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европарламентът отхвърли кандидата за еврокомисар на Франция

/КРОСС/ Членовете на Европейския парламент отхвърлиха френският кандидат за еврокомисар Силви Гулар, нанасяйки удар на президента Еманюел Макрон и на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде "Политико".

Комисиите по вътрешен пазар и по промишленост в Европейския парламент проведоха тайно гласуване и не одобриха номинацията на Гулар за еврокомисар за вътрешния пазар, чието портфолио щеше да включва политиката за промишленост, отбраната и технологиите.

Осемдесет и двама гласуваха против Гулар, а 29 я подкрепиха, един гласува с "въздържал се", съобщиха евродепутати и служители на Европейския парламент.

Това бе второто изслушване на Гулар, бивш евродепутат от либералите. Тя бе питана за твърденията, че е използвала асистент от Европейския парламент за вътрешнополитически дейности, за работата си за американски тинк-танк и за размера на предвиденото за нея портфолио.

Много от критиките дойдоха от Европейска народна партия, а някои евродепутати подозират, че дясноцентристкият блок е искал да си отмъсти на Макрон след провала на кандидатурата на лидера му в ЕП Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Според други евродепутати обаче за решението са изиграли роля съществени въпроси. "Това не е просто политическа игра, имаше сериозни въпроси за нейния интегритет, някои сериозни въпроси за портфолиото й", каза Кристел Шалдемосе, координатор за комисията по вътрешен пазар за лявоцентристката група Социалисти и демократи. "Не знам какво ще стане сега, Макрон ще трябва да намери нов човек, но в същото време би било разумно, ако Урсула фон дер Лайен обмисли широкото портфолио, защото то бе част от дискусията", допълни тя.

Отхвърлянето на Гулар, която бе подкрепена от либерално-центристката група "Обнови Европа", значи, че по един кандидат на всеки от трите големи блока в ЕП се е провалил в процеса на изслушванията. Румънката Рована Плумб, подкрепена от Социалисти и демократи, и унгареца Ласло Трочани, ползвал се с подкрепата на ЕНП, бяха отхвърлени още преди да стигнат до изслушвания в ресорните комисии от правната комсиия в ЕП заради конфликт на интереси.