"Печален рекорд" - баничката със сирене е без сирене заради 20-30 стотинки
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Октомври 2019 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Печален рекорд" - баничката със сирене е без сирене заради 20-30 стотинки

/КРОСС/ Една от най-предпочитаните закуски - баничката със сирене, масово се прави без сирене, а с имитиращи продукти. Изводът е от проучване на "Активни потребители". Авторите му нарекоха резултатите "печален рекорд". Оказва се, че в почти половината от тестваните 15 банички сиренето е изцяло заменено с имитиращи продукти. В четири се съдържа частично, а 3 от 15-те баници са с извара.

"От години се занимаваме с имитациите на млечни продукти и за първи път 100% от изследваните продукти не съдържат сирене", коментира пред bTV Сергей Иванов от "Активни потребители".

"Проблемът е паралелната търговия на хранителни стоки. Този имитиращ продукт, който се влага в баничките, обикновено не можете да го намерите в магазина. Той минава през складове на едро, през търговци на едро и с него се зареждат не само баничарниците, а и детски градини, училища и хотели", обясни той.

И припомни, че имитиращите продукти са един от най-сериозните проблеми в България.

"Както ние, така и почти всички лекарски организация, дори и някои производители, настояват за забрана за производството и продажбата им у нас. Такава забрана вече има в няколко европейски страни, както и в САЩ. В България обаче засега това се оказва загубена кауза", допълни Иванов.

През годините в изследванията си "Активни потребители" установяват, че между 10 и 30% от сиренето и кашкавала, които се продават на пазара у нас, са необявени имитиращи продукти.

"Официално у нас една четвърт от сиренето, което се провежда, е имитиращ продукт. Има обаче едно разминаване в статистиката. Губят се едни 10 000 тона внесено палмово масло. Ако се пресметне колко имитиращи продукти могат да се направят с него, се оказва, че половината от сиренето и кашкавалът се правят с имитиращ продукт", обясни още Иванов.

По думите му, ако в баничката се вложи истинско сирене, цената й би се увеличила с около 20 стотинки.

"Тровим децата си заради едни 20-30 стотинки отгоре", заключи Сергей Иванов.