Тази есен наблегнете на тиквата!
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Октомври 2019 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тази есен наблегнете на тиквата!

/КРОСС/ Есента е перфектното време, в което да ядем повече ястия с тиква. Ще се учудите колко универсален продукт е тя. С нея може да се приготвят разнообразни блюда, както и сладкиши.

Тиквата е един от даровете на сезона, тъй като е изключително вкусна, но най-вече – много полезна. Тя набавя необходимите ни запаси от витамини А, Е И С, които през студения сезон често ни липсват.

Съдържащите се в нея фибри осигуряват енергия през целия ден и стабилизират кръвната захар. Тиквата е полезна както в сурова, така и в запечена и консервирана форма.

Даваме ви още няколко причини, които да ви накарат да си купите тиква на връщане от работа!

Тиквата е богата на минерали

В нея има калций, магнезий и желязо, които оказват благоприятно влияние върху сърцето, регулират кръвното налягане и снабдяват червените кръвни клетки с кислород.

Високо съдържание на антиоксиданти.

Тиквата е богата на бета каротин, както и на други важни антиоксиданти, които помагат за регенерирането на клетките в организма.

Ниска калорийност

В 100 грама тиква има общо 30 калории и 0,01 грама мазнини. Редовната консумация на тиква може да ви помогне да се отървете от излишните килограми, а високото съдържание на фибри ви дава повече енергия и след приема на тиква се чувствате пълноценни и сити дълго време.

Тиквени семки

Когато готвите тиква, не изхвърляйте семките й. После можете да ги изпечете и изядете. Те също са изключително полезни. Богати са на калий, магнезий, цинк и желязо.