Атанас Славов: Има възможност КПКОНПИ да се превърне в нова спецслужба
Секция: ПОЛИТИКА
11 Октомври 2019 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Славов: Има възможност КПКОНПИ да се превърне в нова спецслужба

/КРОСС/ До 20 ноември се очаква да бъде избран нов шеф на Антикорупционната комисия. Пред БНР Атанас Славов, експерт в Антикорупционния фонд, коментира, че е очевидно, че комисията (КПКОНПИ) може да работи без председател, какъвто на практика няма от март.

„Очевидно е, че може да работи без председател. От една страна това е логично, за да няма блокиране в дейността на органа. От друга страна показва обаче, че волята на комисията може да се формира в зависимост от текущите политически събития. Това, което виждаме и коментарите, че се търси „новия Пламен Георгиев“, е само индикация за това как се селектират до голяма степен членовете на КПКОНПИ и особено председателят ѝ, който иначе по закон има най-сериозни правомощия в органа“, каза Славов.

Според него сега предстои ново лице да оглави комисията, което може да означава, че останалите ѝ членове най-вероятно няма да имат някаква особена форма на лоялност спрямо него.

Възможно е Антон Славчев, който на практика беше и.д. председател на КПКОНПИ, да стане неин ръководител с промени в закона, имайки предвид внесеното предложение от Данаил Кирилов точно преди да стане министър, посочи още Славов: „Но тези промени трябва да се гласуват и да влязат в сила. Ако това се случи по време на висяща процедура, напълно е възможно те да се приложат до края на процедурата и г-н Славчев да оглави комисията".

„Със сигурност практиката в ход да се променят правилата на играта не отговаря на никакви адекватни стандарти за устройство на държавните органи. Но е практика, която за съжаление нашите народни представители много често ползват. И това със сигурност би подронило легитимността на избора, още повече, че промяната, на пръв поглед минимална, всъщност е съществена. Ако досега изискването е председателят да има минимален 10-годишен стаж, да е юрист, с промяната се дават възможност на лица без юридическо образование да заемат тази длъжност“, изтъкна Атанас Славов.

И прогнозира, че това само би тласнало КПКОНПИ към превръщането ѝ в една нова спецслужба.