Българската банка за развитие и Международната инвестиционна банка организират банков форум в София
Секция: ИКОНОМИКА
11 Октомври 2019 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската банка за развитие и Международната инвестиционна банка организират банков форум в София

/КРОСС/ Международни и национални банки за развитие и представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) дискутират днес в София опита си в постигането на съответствие с нормативната уредба и превенцията на риска.

Домакин на форума е Българската банка за развитие, която организира събитието съвместно с Международната инвестиционна банка.

„Стриктното следване и усъвършенстване на процедурите за нормативно съответствие е стратегически важна дейност за финансовите институции днес“, каза при откриването на срещата главният икономист на ББР Илия Лингорски. Това им позволява да бъдат прозрачни пред акционерите и клиентите, да се развиват в час с новите технологии и глобализацията, и да допринасят за сигурността на финансовия пазар. Обмяната на опит между експертите по съответствие създава среда за нулева толерантност към финансови измами, пране на пари и финансиране на тероризма.

Очаква се форумът да допринесе за нови идеи и решения за укрепване на сектора и повишаване на професионалната компетентност.

България е акционер в Международната инвестиционна банка, която има дългогодишно добро сътрудничество с Българската банка за развитие. МИБ е създадена от девет държави на основата на многостранно споразумение и има за цел да съдейства за социалноикономическото развитие и сътрудничество на страните-участнички. Основната й мисия е подкрепа на малките и средните предприятия, както и финансиране на социално значими инфраструктурни проекти. Тя осъществява кредитирането си чрез водещи национални финансови институции с държавно участие, банки за развитие или експортно-импортни банки.