Над 250 модела гледаме на Автомобилен салон София 2019
Секция: Автомобили
11 Октомври 2019 18:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 250 модела гледаме на Автомобилен салон София 2019

/КРОСС/ Международният автомобилен салон София 2019 отвори врати. В рамките на 10 дни столицата ни ще бъде дом на най-доброто, което автомобилната индустрия може да покаже тази година и всички водещи производители, събрани под покрива на Интер Експо Център в София. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и е едно от 12-те изложения в света, включени в официалния календар на „Международната организация на автомобилните производители” (OICA), наред с автосалоните в Париж, Франкфурт, Женева, Детройт и Токио.

На откриването присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС Станислав Иванов, народни представители, ръководители на дипломатически мисии и търговски представителства, президентът Росен Плевнелиев, заместник-министрите на икономиката и на транспорта – Лъчезар Борисов и Ангел Попов, Анджела Тотева – зам.-председател на ДА "Безопасност на движението по пътищата", ръководители на държавни и изпълнителни агенции и др.

„Днес отваряме вратите на 24-то изложение. Това няма да е витрина, това ще са отворени врати на автомобилния свят“, каза председателят на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България Александър Миланов. „Ще видим представители на автомобилната индустрия от страни, като Германия, Франция, Испания, Италия, Румъния, Индия, Китай, Швеция, Южна Корея, САЩ..., всички са тук. Пожелавам на изложителите успех, а на нашите гости - да изпитат незабравими моменти, да си тръгнат от тук с много емоции, много информация, много мечти и нови автомобили“, каза още Александър Миланов.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че посоката на развитие на автомобилната индустрия се вижда по експонатите, но едно е ясно – утрешният автомобил няма да е като вчерашния. Автомобилите ще стават все по-смарт, ще общуват един с друг, ще общуват с инфраструктурата, ще общуват с водача, ако има такъв в автомобила. Нови технологии ще помогнат автомобилите да стават все по-достъпни. „Ангажиментът на правителството е – все повече нови автомобили да са в обръщение, все повече нови автомобили да се купуват, да стават все по-достъпни. Това става с инструменти - фискални и други. Новият автомобил е не само по-екосъобразен, но и по-безопасен, а това наистина е целенасочена политика“, подчерта министър Желязков.

„Международният автомобилен салон София 2019” ще се проведе от 12-ти до 20-ти октомври. Участват над 75 фирми-изложители, които представят повече от 250 експоната, от които 14 нови модела мотоциклети. Повече от 70 технологични новости и автомобилни премиери очакват посетителите на 24-то издание на автомобилния салон в София: 16 нови модела, 13 фейслифта и 18 нови модификации. Впечатляващ ще бъде и броят на автомобилите с алтернативно задвижване – 13 електрически, 5 plug-in хибрида, 17 меки хибрида и 4 с двигатели на метан.

През делничните дни залите ще бъдат отворени от 10:30 до 19:30 часа, а в събота и неделя работното време е удължено – от 10:00 до 20:00 часа. Билетите за възрастни са с цена 10 лева през делничните дни и 12 лв. през уикенда. След 17:00 часа цената е 8 лева. За деца между 8 и 16-годишна възраст, билетите съответно са 6 лева и 4 лева.