На 12 октомври 1931 г. тържествено се открива статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро
Секция: Туризъм
12 Октомври 2019 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 12 октомври 1931 г. тържествено се открива статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро

/КРОСС/ През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия вдъхновява кмета за създаването на статуя на Исус Христос. Строителството продължава около девет години – от 1922 до 1931 г.

Знаменитата статуя на Исус Христос на хълма Корковадо в Рио де Жанейро се смята за символ на града и на Бразилия като цяло. Ежегодно милиони туристи се насочват към подножието на статуята, откъдето се открива зашеметяваща панорама към града, живописната планина Пан де Асукар (от португалски - Захарната глава), знаменитите плажове Копакабана и Ипанема, както и към стадиона Маракана.

Точните размери на статуята на Христос са: височина 38 метра, включително пиедестала, който е 8 метра, тегло 1145 тона и размах на ръцете 30 метра.

Към върха води електрифицирана железопътна линия (първата в Бразилия), по която пътуват миниатюрни влакчета. Тя е построена много преди статуята – през периода 1882-1884 г., и впоследствие изиграва огромна роля при изграждането на монумента, тъй като по нея до върха са се доставяли всички строителни материали.

През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия (1822 г.) вдъхновява кмета на Рио де Жанейро за създаването на монумента „Христос Спасителя“. Строителството продължава около девет години – от 1922 до 1931 г.

Първоначалният проект на паметника е разработен от художника Карлос Освалд - именно той предлага Христос да се изобрази с разперени в благославящ жест ръце, заради което отдалеч фигурата да изглежда като огромен кръст.

В първоначалния вариант пиедесталът за статуята е трябвало да бъде с формата на земното кълбо. Поради редица причини създаването на такава огромна скулптура в Бразилия по онова време е било невъзможно.

Затова всички нейни детайли, включително фундаментът, са създадени във Франция.

На 12 октомври 1931 г. се провежда тържественото откриване и освещаване на монумента, който се превръща в символ на Рио де Жанейро.