Помпейо: Антиутопията на Оруел „1984“ се превръща в реалност в Синцзян
Секция: СВЯТ
12 Октомври 2019 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Помпейо: Антиутопията на Оруел „1984“ се превръща в реалност в Синцзян

/КРОСС/ Антиутопията на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност в Синцзян, където китайските власти държат в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Помпейо обвини Китайската комунистическа партия, че е задържала и малтретира над 1 милион уйгури. "Романът на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност там", подчерта той в реч на среща на християнска организация в Нашвил, щата Тенеси.

Държавният секретар на САЩ призова Националната баскетболна асоциация (НБА) "да признае това".

В петък миналата седмица избухна криза между Китай и НБА, след като главният мениджър на баскетболния отбор "Хюстън Рокетс" Дарил Мори изрази в Туитър подкрепа за продемократичните протести в Хонконг. Впоследствие Мори изтри своя туит, но той бе определен от китайски медии като поредния пример за западната намеса във вътрешните работи на страната. Самата НБА първоначално каза, че е "дълбоко разочарована от неуместните изказвания" на главния мениджър на "Хюстън Рокетс", но след като бе подложена на критики от американски конгресмени, отказа да се извини и заяви, че продължава да подкрепя "свободата на словото".

Китай е един от най-големите пазари за НБА, оценяван на над 4 милиарда долара годишно.

"Всичко това започна с един туит. Мисля, че Китайската комунистическа партия може да понесе един изолиран туит", каза по-късно Помпейо в Нашвил в интервю за местна телевизия.

Държавният секретар подчерта, че китайските компании в САЩ са свободни да критикуват американските политически решения. "Американските компании би трябвало да поискат да им бъдат предоставени същите права" в Китай, предположи той.