НДК светва в червено с благодарност към всички донори
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2019 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НДК светва в червено с благодарност към всички донори

/КРОСС/ Всяка втора събота на октомври е денят, посветен за благодарност за дадения втори шанс за живот. Това е денят, посветен на донорството, на благородните постъпки и решения на семействата и близките, избрали в най-трудните и тежки мигове обаче да дарят с добрина и благородство живот на други хори.

Целта на отбелязването на този ден е да се привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Най-вече този ден е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

Към момента 1153 български граждани живеят с надеждата да получат нов орган, който да им позволи да водят нормален живот. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации, които са дали шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци.

На 12 октомври, 2019 г. в 19.00 часа, НДК ще бъде осветен в червено в знак на солидарност и в подкрепа на донорството в страната. Фасадата на НДК ще остане осветена 12 часа - до 7 ч сутринта.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.