Над 1000 души чакат за трансплантация у нас
Секция: Здраве
12 Октомври 2019 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1000 души чакат за трансплантация у нас

/КРОСС/ Над 1000 души са чакащите за трансплантация на органи в България, съобщи БиТиВи. Недостигът на органи и донори е основен проблем не само у нас, но и в световен мащаб.

По данни на Изпълнителна агенция “Медицински надзор“ близо 1 200 души чакат трансплантация на органи. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека, 52 от нов черен дроб, 41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас. Общо 45 са трансплантациите на органи от трупни и живи донори за 2019 г. към този момент в България.

Около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% от пациентите остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани. В същото време органите на един донор могат да спасят до 8 живота, а ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10.

В опит да се насърчи донорството през август здравното министерство публикува за обществено обсъждане национална програма. Тя предвижда промени в задълженията на болниците и координаторите по донорство, информационни кампании и обучения за лекари и др.

Утре е Международният ден на донорството. По този повод в неделя сградата на НДК ще бъде осветена в червено.