Почина Милчо Левиев
Секция: КУЛТУРА
13 Октомври 2019 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина Милчо Левиев

/КРОСС/ Отиде си световноизвестният български джазмен Милчо Левиев. За кончината на легендарния композитор и пианист съобщиха негови близки пред Нова телевизия. Той е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Там негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.

Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата Джаз Фокус’65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни „Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава там до 1977-а. В началото на 1980-а се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и води майсторски клас в Нов български университет.

В последните години Милчо Левиев живееше в Солун.