Откриване на фестивали "Сребърни чучулиги" и "Альоша"
Секция: КУЛТУРА
13 Октомври 2019 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриване на фестивали "Сребърни чучулиги" и "Альоша"

/КРОСС/ На 12 и 13 октомври от 9,30 ч. в киносалона на ул. „Позитано“ №20, се провеждат Двадесети фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги” и Седемнадесети фестивал на руската песен „Альоша”. Фестивалите са с дългогодишна традиция и през изминалите години в тях участваха повече от 10 000 изпълнители – хорови състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.

Организатори на двата фестивала са: Българският антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Синдикатът на българските учители, Вестник „Нова зора“, Международна фондация „Георги Димитров”, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Представителството на Россътрудничество в България - Руски културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София“. Медиен партньор БСТВ.

Съпредседатели на Общонационалния организационен комитет на фестивалите са Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България” и Симеон Игнатов председател на Български антифашистки съюз.

Фестивалите откри г-н Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, член на Общонационалния организационен комитет и изпълнителен директор на Българска свободна телевизия . Той връчи награда по повод 20-годишнината на фестивала на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги”. Наградата получи Симеон Игнатов един от основателите на фестивала.

Поетът и публицист Лозан Такев поздрави юбилярите със специално написано стихотворение.

Вяра Емилова секретар на НС на БСП поздрави участниците от името на г-жа Корнелия Нинова председател на НС на БСП, председател на ПГ „БСП за България”.

Калоян Паргов председател на ГС на БСП в приветственото си слово даде висока оценка на фестивалите.

Алексей Новосьолов съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация приветства участниците и организаторите от името на Н.Пр. Анатолий Макаров извънреден и пълномощен посланик на Русия, в което се изтъква, че подобни музикални форуми нагледно свидетелстват за тесните исторически, културни и духовни връзки между нашите народи.

Приветствие поднесе Олга Широкова временно изпълняваща длъжността ръководител на Представителството на Россътрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център.

Официални гости бяха и Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, Константин Воробьов втори секретар в посолството на Република Казахстан.

На тържественото откриване на фестивалите присъстваха представители на обществени организации, на военно-патриотични съюзи, ярки творци: доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България, Игор Завялов председател на Съюза на ветераните от Великата отечествена война към Съюза на руските съотечественици в България, Снежана Тодорова председател на Координационния съвет „България – Русия” и председател на СБЖ, проф. Орлин Загоров – почетен гост на фестивалите, Боряна Илиева, Владимир Чучуев, Борис Цветков и други представители на организациите съорганизатори.

Огласени бяха поздравления от Отечествения съюз и други организации. Приветствие от името на Боян Ангелов председател на Съюза на българските писатели прочете поетът Петър Андасаров.

В него се подчертава, че фестивалите се утвърдиха освен като изява на несъмнени таланти и с обич към красотите на Отечеството и към героичната история на народа ни; със своя слънчев хуманизъм и преклонение пред подвига на руските воини-освободители.

Актрисата и певица Грета Ганчева взриви публиката с изпълнението си и пя заедно с всички гости, дипломати, общественици и участници във фестивалите.

Музикален поздрав отправи и бардът Милен Тотев член на БАС и СОСЗР.

В двата фестивала ще се представят творчески състави и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Горна Оряховица, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Белово, Велинград, Черноморец, Перник и др.

Авторитетно жури в състав маестро академик Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Лозан Такев, Милен Тотев, Вили Икономов, Красимира Джартазанова ще оценява изпълнителите.

Дошлите да подкрепят изявите на самородните талантливи български певци и да се насладят на съхраненото ни духовно богатство стотици софиянци и гости на столицата пяха заедно с участниците любимите български и руски песни.