Най-мощният от десетилетия тайфун в Япония: Много жертви, наводнения и хаос (СНИМКИ)
Секция: СВЯТ
13 Октомври 2019 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-мощният от десетилетия тайфун в Япония: Много жертви, наводнения и хаос (СНИМКИ)

/КРОСС/ Най-мощният от десетилетия тайфун Хагибис, който премина през източната и централната част на Япония, отне живота на най-малко 11 души. По последни данни ранените са над 120, а над 12 души са в неизвестност. Това съобщиха официални японски източници, цитирани от Франс прес. Бурята донесе безпрецедентни по количество валежи и предизвика смъртоносни наводнения и свлачища. Хора бяха погребани под свлачища или се удавиха в наводнените си домове и в отнесени от придошли води автомобили.

Около 7,3 милиона японци бяха призовани от властите да се евакуират. Няколко десетки хиляди изпълниха съветите на властите и бяха настанени във физкултурни салони и зали, където им бе осигурена храна, вода и завивки.

Рекордни количества дъждове предизвикаха преливане на реки и свлачища. Спасителни операции се провеждат в много части от страната.

 

 

Големи наводнения има в района на централния град Нагано, където се скъса дига и р. Чикума се разля в жилищна зона, предаде Франс прес. Бедстващи местни жители размахваха кърпички от балконите си към хеликоптери на Ен Ейч Кей и на японските сили за самоотбрана.

От въздушни кадри се виждаха затънали във вода високоскоростни влакове в депо в Нагано. По данни на правителствения говорител Йошихиде Суга 376 000 жилища са без електричество, а 14 000 без вода.

Вниманието сега е насочено към Фукушима, където Токийската електрическа компания съобщи за нередности в отчитането от сензорите, следящи водата в АЕЦ "Фукушима Даичи", която бе поразена през 2011 г. от земетресение и цунами.

 



Според правителството това може да се окаже най-силната буря, преминала през Токио от 1958 година. "Хагибис", което означава "бързина" или "скорост" на един от езиците, говорени във Филипините, достигна главния японски остров Хоншу. Малко след това в Токио бе отчетено и земетресение с магнитуд 5,7.