Бил Гейтс оглави класация за най-богатите хора в автомобилната индустрия
Секция: ИКОНОМИКА
13 Октомври 2019 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бил Гейтс оглави класация за най-богатите хора в автомобилната индустрия

/КРОСС/ Сузане Клатен и Щефан Кванд, сестра и брат, притежават почти половината от Bayerische Motoren Werke AG. Милиардерите са наследници на Гюнтер Кванд, който изгради германската индустриална империя. Семейството има установени дялове също в Daimler-Benz и BMW, съобщава Bloomberg.

Днес Клатен е вторият най-богат човек в Германия с богатство от 18,6 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Квант, който притежава дялове в логистична компания и дружество за хомеопатична медицина, има нетно богатство от 15,5 млрд. долара. И двамата са членове на Надзорния съвет на BMW, което ги прави най-богатите двама души сроднинска връзка, натрупали богатството си от автомобилната индустрия.

25-те най-богати семейства в света контролират богатство в размер на 1,4 трлн. долара, което е увеличение с 24% спрямо миналата година. Списъкът на 20-те най-богати хора в света, направили състояние от автомобилния сектор, включва основателя на Tesla Илон Мъск с богатство в размер на 23,1 млрд. долара, Лари Елисън с тотално богатство от 58,5 млрд. долара, чиито акции в Tesla струват повече от 730 млн. долара.

Останалите са по-малко известни, но не по-неуспешни: Палонджи Мистри, ръководителят на Shapoorji Pallonji Group, притежава по-голямата част от Tata Sons, а богатството му възлиза на 20,3 млрд. долара. Ли Шуфу, ръководителят на Volvo и Geely, има 10,6 млрд. долара.

А ето кои са най-богатите хора в автомобилната индустрия:

1. Бил Гейтс 

Може би не е най-очакваният човек, който да застане начело на класация за най-голямо богатство от автомобилната индустрия, но делът му в автомобилния дилър AutoNation има своя достен принос към неговото общо богатство, повечето от което идва от Microsoft и Cascade Investment (която контролира дяловете в десетки публично търгувани компании, включително Canadian National Railway, Deere и Ecolab).

Стойността на дела на Гейтс в базирания във Форт Лодърдейл, Флорида, автомобилен дилър възлиза на 914 554 258 долара, което представлява 9% от общото богатство на Гейтс (105 млрд. долара).

2. Лари Елисън

Вторият по големина акционер в американския производител на електромобили Tesla Лари Елисън наскоро обяви, че делът му в компанията не е основен източник на неговото богатство. Той е основател и основен акционер в компанията за данни Oracle. 

Стойността на дела на Елисън в Tesla възлиза на между 730 773 000 долара и 1 млрд. долара. Това иначе е едва 1,3-процентен дял от общото нетно богатство на Елисън, което е 58, 5 млрд. долара.

3. Илон Мъск

Вероятно най-известният човек, участващ в класацията, със сигурност е и най-колоритният – Илон Мъск, производителят на луксозни електрически превозни средства и основател на SpaceX.

Делът му в Tesla е на стойност 8 307 076 693 долара, което представлява 36,9% от общото му нетно богатство, чиито размер е 22,9 млрд. долара.

4. Палонджи Мистри

Палонджи Мистри, който е на 90 години, и неговото семейство са акционери в Tata Sons, холдинговата компания, зад която има над 100 свързани дружества с 100 млрд. долара годишни приходи, по данни на Bloomberg Billionaires Index. Групата има над 700 хил. служители в над 100 страни.

Стойността на дела на Мистри в дружеството се равнява на 302 722 710 долара, което е едва 1,5% от богатството му. Общото му богатство възлиза на 19,7 млрд. долара.

5. Сузане Клатен е вторият най-богат човек в Германия. Тя наследи своето богатство от баща си, германският индустриалец Херберт Кванд, който превърна BMW от борещ се за оцеляване автомобилен производител в една от най-големите компании за луксозни превозни средства в света.

Делът на Клатен в BMW възлиза на 8 763 327 399 долара, което е 47,8% от общото ѝ богатство в размер на 18 млрд. долара.

6. Щефан Кванд

Щефан Кванд притежава значителни дялове в компании извън семейния бизнес, включително в компанията за хомеопатична медицина Biologische Heilmittel Heel, издателя на кредитни карти Entrust Datacard и логистичната компания Logwin.

Стойността на дела му в BMW възлиза на 10 817 887 438 – 72,2-процентен дял от нетното му богатство в размер на 14,8 млрд. долара.

Сред 20-те най-богати хора в автомобилния сектор пет имена са свързани в базираната в Атланта, Джорджия, американска компания Cox Automotive. 

*Оценките на дяловете и процентите им от нетното богатство са към 19 юли 2019 г. Данните за общото богатство са към 9 октомври 2019 г.