Тунис избира президент
Секция: СВЯТ
13 Октомври 2019 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тунис избира президент

/КРОСС/ В Тунис избират президент. Над 7 милиона избираеми ще гласуват.

Гражданите на Тунис трябва да изберат държавен глава от двама кандидати. Каис ас Саид, професор по конституционно право и бившият затворник и медиен магнат Набил ал Каруи. И двамата в своите програми заявиха необходимостта от решаване на социални проблеми и борба с бедността и безработицата.

Каис ас Саид във втория тур е подкрепен от умерената ислямска партия Ал Нахда, а Ал Каруи, малко преди изборите, създаде своя собствена партия "Сърцето на Тунис".

Предсрочни президентски избори в Тунис бяха свикани след смъртта на 25 юли на 92-годишния Ал-Баджи Гайид ал Себси. Първоначално гласуването беше насрочено за 17 ноември.

Първият тур се проведе на 15 септември, никой от кандидатите не постигна абсолютно мнозинство. Саид премина на втория тур и спечели 18,4% от гласовете и беше в затвора Ал Каруи до 9 октомври с 15,58%. Основната изненада беше загубата на кандидати от властта - министър-председателя Юсеф ал-Шахед и министъра на отбраната Абдел Карим ал-Збиди, както и сравнително слабият резултат на представителя на влиятелната ислямистка партия Ан-Нада Абделфата Муру.

Окончателните резултати от втория тур на изборите трябва да бъдат обявени от главната избирателна комисия до 21 октомври.

Президентът в Тунис се избира за петгодишен мандат.