Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона
Секция: КУЛТУРА
13 Октомври 2019 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона

/КРОСС/ Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на престижния конкурс „Нека пеят народите“?

Ще имаме удоволствието да проследим на живо събитието от Двореца на музиката в Барселона.

Стискаме палци за нашите участници – вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева.

По традиция лауреатите от предишното издание на конкурса през 2017 г. в Хелзинки – „Колегиум музикале“ от Естония с диригент Ендрик Юксверав ще предадат високо ценената купа „Сребърна роза“ на главния победител в надпреварата, а неговото име ще стане известно малко преди 22 часа българско време.

До финала са допуснати 9 хорови състава като всеки от тях се надпява първо в собствената категория. Накрая излъчените победители в трите различни категории участват във финалния кръг за голямата награда.

Финалисти в категорията „Детски и младежки хорове“ са Уелският катедрален училищен хор „Коралия“ с диригент Кристофър Финч, Девическият хор на Каталунското хорово общество, Испания с диригент Буйа Рейха и Фейхес и детският хор „Весна“ (от рус. ез. „пролет“) на името на Александър Пономарьов, Русия с диригент Надежда Аверина.

В „Отворената категория“ за госпъл, джаз и фолклор се състезават нашите представители заедно с „БарбАрос“ от Дания с диригент Йонас Расмусен и „Анима солла” от Латвия с диригент Марите Пурина.

Категорията за възрастни ще премерят певческо майсторство камерния хор „Лаутиция“ от Унгария с диригент Йозеф Немеш, дамският камерен хор „Сирени“ от Естония с диригент Неле Ерастус и хор „Виа нова“ от Мюнхен с диригент Керстин Бенке.

„Нека пеят народите“ е учреден от Би Би Си Лондон през 1961 г. като конкурс за английски хорове, а четири години по-късно вече има и международно участие.

Организира се от Европейския съюз за радио и телевизия и се провежда през година на различни места на Стария континент.

Единствено условие за участниците е сред тях да няма професионални певци.

Журито оценява съставите чрез изпратените от тях записи, а допуснатите до финала се състезават на сцената в продължение на почти три часа.