Япония изпраща военнослужещи на помощ за пострадалите от тайфуна
Секция: СВЯТ
13 Октомври 2019 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Япония изпраща военнослужещи на помощ за пострадалите от тайфуна

/КРОСС/ Япония изпрати десетки хиляди военнослужещи и спасители, за да окажат помощ на пострадалите след тайфуна "Хагибис", предаде "Ройтерс".

Припомняме, че заради тайфун за кратко Токио беше парализиран, а 18 души загинаха.

Изчезнали са още 13 души, заяви общественият телевизионен оператор NHK, тъй като тайфун "Хагибис" остави огромна част от ниско разположена земя в централна и източна Япония наводнена и прекъсна тока до почти половин милион домове.

Около 27 000 членове на японските сили за самозащита, както и пожарникари, полиция и членове на бреговата охрана бяха изпратени да спасяват заседнали хора в префектурата Нагано в централната част на Япония и другаде, заяви правителството.

Ограниченията за кацане на летищата в "Токита Нарита" и "Ханеда" са премахнати, но над 800 полета бяха отменени за деня, заяви NHK, както и някои услуги на влакове.

Властите са предупредили, че в района на Канто около Токио все още съществува риск реките да прелеят и да нанесат нови щети.

Премиерът Шинцо Абе свика спешна среща на съответните министри и изпрати министъра, отговарящ за управлението на бедствията, в засегнатите райони. Той изрази съболезнования на семействата на загиналите и каза, че правителството работи за спасяването на живота и имуществото на хората.

"Правителството ще направи всичко възможно, за да си сътрудничи със съответните агенции и оператори, работещи за възстановяване на услугите възможно най-скоро", подчерта Абе. Правителството също така е създало работна група за справяне с щетите.