Авокадо вместо майонеза. Ще напълнеете ли?
Секция: Здраве
13 Октомври 2019 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Авокадо вместо майонеза. Ще напълнеете ли?

/КРОСС/ Уикендите „плачат“ за вредна храна. Няма по-хубаво от това да поспите до късно, да пиете едно хубаво кафе и да се размотавате, докато дойде време за обяд. Тогава излизате и взимате едно парче пица от най-близкото място за бързо хранене. Слагате отгоре обилно количество майонеза, кетчуп, разполагате се удобно и всичко е точно.

Майонезата е един от продуктите, който често използваме. Дали ще си я намажем на филийка, ще овкусим с нея спагетите или салата от прясно зеле, тя е пълна с мазнини, които не са съвсем диетични. Но кой го интересува, щом му е вкусно?!

В едно бурканче майонеза има около 65% растително масло и яйца. Най-често се използва слънчогледово олио, което си е калорично и може да повиши теглото.

Ако обичате да похапвате майонеза, но искате да водите по-здравословен начин на живот, трябва да намалите приема ѝ, дори да го спрете. Причината е, че само в една лъжичка изядена майонеза има около 12 грама мазнини и близо 100 калории. Колко ще се получат, ако без проблем си хапнете поне 2-3 филийки с майонеза?

Все пак, тялото има нужда от някакво количество мазнини. Затова, когато спрете да ядете майонеза или си позволявате рядко, може да я заместите с други продукти като:

Авокадо

Да, сигурно ще си кажете: „Писна ми от това авокадо! Баба ми само авокадо е яла...“. Плодът е известен като суперхраната, пълна с антиоксиданти, които прочистват тялото, но друго нейно предимство е, че съдържа омега 3 и 6 мастни киселини, които пак са вид мазнина, но полезна. Може да хапвате авокадото в салатата или да си направите нещо като домашна майонеза, като смачкате добре едно заедно с 1 варено яйце.

Песто

Идеално е за спагети. Ако сте си приготвили паста, овкусете я с песто вместо с майонеза. Традиционният италиански сос, в който има ароматен босилек и качествен зехтин, е богат на минерали и антиоксиданти.

Зехтин

Като стана дума за песто, неслучайно в него има зехтин. Маслиновото олио се използва в много диетични режими. То е по-здравословният вариант на слънчогледовото олио, защото от неговите мазнини не се пълнее.

Специален сос

За да направите вкусен дресинг, подобен на някои, в които се използва майонеза, смесете малко горчица със зехтин, лимонов сок, сол/черен пипер на вкус. След като ги разбиете добре, ще получите вкусен сос, който е значително по-лек и полезен.