Среднощна акция за бедстващ мъж, паднал от водопад в Беласица
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2019 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среднощна акция за бедстващ мъж, паднал от водопад в Беласица

/КРОСС/ Бедстващ мъж бе спасен от планинските спасители в Сандански. С помощта на пожарникари те успяха да свалят мъж със счупен крак от Беласица.
Сигналът за инцидента е подаден малко след полунощ, съобщават от ПСС - Сандански във Facebook. В него се споменавало паднал от водопад със счупен крак между хижите „Конгур" и „Беласица" в едноименната планина. 

„Били са двама, единият от които се хлъзнал и паднал от водопада, неговият приятел го търсил доста време преди да подаде сигнала. Веднага от отряда тръгнахме натам. През това време полиция, пожарна и двама колеги планински водачи, както и хижарите от хижа „Беласица" тръгнали да ги издирват. Намерили ги в много недостъпна скалиста местност.

Пострадалият бил паднал от около 15 метров водопад и си счупил крака на две места. По насоки на колегите и пожарникарите около 4:00 часа бяхме при тях. Мъжът бе имобилизиран, облечен и поставен в носилката. След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу трябваше да изкарваме пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. И наклон на терена над 45 градуса, сипеи и скали. Обадихме се за помощ, тъй като с наличните хора нямаше как да го изнесем", разказват планинските спасители. В ранните сутрешни часове пострадалият е изведен на пътя, където го чакала линейка.