Кой и как помогна на малкия Иван?
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2019 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кой и как помогна на малкия Иван?

/КРОСС/ Нито една държавна институция не успя да помогне на 7-годишното дете от Украйна, което не може да получи здравно осигуряване и безплатна медицинска помощ у нас.

В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" преди седмица екип на телевизията разказа за Иван Стариков, който страда от диабет и има нужда от постоянно лечение и консумативи. Родителите на Иван се развели. Украинският съд присъдил правата на майка му, но тя починала. Осиновила го баба му Ирина, която се омъжила за българина Минко и дошли да живеят у нас преди 3 години. Тъй като няма ЕГН, Иван няма право да се лекува безплатно. Детето може да получи ЕГН едва след 5-годишно постоянно пребиваване у нас. Дотогава разходите за терапии са за сметка на семейството.

Екип на БТВ се свърза с министерствата на правосъдието, вътрешните и външните работи, здравеопазването, НАП, Здравната каса, НОИ, посолството на Украйна, но всички признаха, че решение на проблема не се очертава преди получаване на статут на постоянно пребиваващ, респективно и на ЕГН. И все пак Иван получи помощ от много хора. Над 200 души се обадиха след репортажа на БТВ, каза Минко Евтимов, който заедно с бабата на детето се грижи за него.

Съвременните стандарти за лечение на деца са сензори, помпена или писалкова терапия със съвременни аналогови инсулини и редовно проследяване от детски диабетен екип. Всичко това върви по линия на здравното осигуряване и когато у нас се наложи да се обслужи пациент без здравни осигуровки, всичко това трябва да се намери от някъде. Мисля, че Иван няма да остане без нещата, които са му необходими и съм абсолютно сигурна в това, защото хората откликнаха неимоверно добре. Показаха, че могат да съчувстват, че са една общност, особено родителите и семействата на деца с диабет. За отрицателно време се събра всичко необходимо, което за момента е почти за 2 години за неговото обслужване, уточни проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

Отзовали се и фирмите, осигуряващи консумативи и медикаменти за диабетноболни. Семейството е получило дарение помпа и сетове за 6-месечно обслужване на тази помпа, както и инсулин. Освен това Иван получава лечение от медиците абсолютно безвъзмездно.