Класация най-перспективните градове в Русия
Секция: Русия
14 Октомври 2019 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Класация най-перспективните градове в Русия

/КРОСС/ Списание „Форбс" класира градовете на Русия, с изключение на Москва, направили значителен скок в урбанизацията, културата и качеството на живот през последните десет години.

Първото място заема Нижни Новгород. Градът е домакин на много фестивали като „Alfa Future People" и „Art Ravine", които привличат хора от цялата страна, се казва в статията. Също на Нижни Новгород - за първи път извън Москва - беше присъдена наградата за иновации.

Следва го Санкт Петербург - центърът на алтернативната култура. Градът е сцена не само на културни събития, но и на социални проекти. В северната столица на всеки ъгъл има старинни магазини, независими стрийт-арт изкуства и пътуващи театри, в които се играят представления, получили „Златната маска", отбелязва списанието.

Лидерската тройка затваря Казан. Градът е домакин на младежко архитектурно биенале и фестивал на режисурата „Занаят", новаторска архитектура около големите езера града, и стартира програма за развитие на паркове и площади.

След първите три следват Екатеринбург (Уралско индустриално биенале и Център „Елцин"), Владивосток (Център за съвременно изкуство „Заря") и Красноярск (Панаир на съвременното изкуство и книжовната култура).

В класацията попадат също и Тула (проект „Ясна поляна" и градско пространство „Искра"), Ярославъл (проект „Текстил"), Кострома (арт-център „Станция" и фабрика за съвременни приложни изкуства „Хлеб") и Иркутск (комплексна регенерация на историческата среда и проект "Зимен университет").

Източник: БТА