Три партии подадоха жалба до ЦИК и прокуратурата за изборите в Аврен
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2019 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три партии подадоха жалба до ЦИК и прокуратурата за изборите в Аврен Регистрирани са нови граждани, някои с адрес в трафопост


/КРОСС/ БСП, Демократична България и НФСБ подадоха жалба до прокуратурата и ЦИК за действията на досегашната общинска администрация в Аврен с кмет Емануил Манолов, защото на територията на общината има вписани нови 1034 жители. Това е опит да се манипулира вота в полза на ГЕРБ, твърдят те.

Новите граждани на Аврен са регистрирани на адреси, които те даже не знаят къде са намират, а някои са с адрес електрически трафопостове и кравеферма, пишат подателите на жалбата до медиите. Ето какво още се казва в съобщението: "Населението на община Аврен се е увеличило с 1515 души по настоящ адрес като всички от общинската администрация и техните роднини, въпреки че живеят във Варна са регистрирани на адреси в община Аврен с цел да гласуват за ГЕРБ, пише в жалбата.

Отделно със 158 души извън община Аврен са сключили граждански договори като са били задължени да се регистрират пръснати в 17-те села в общината. Бащата на сегашния кмет на Аврен, който пък е кмет на село Царевци, също от общината, също от ГЕРБ се хвалил на площада на селото, че на трафопост и кравеферма са регистрирани по 50 техни избиратели от други общини обясниха авторите на сигнала до прокуратурата. Жалбоподателите искат спешно съдействие на прокуратурата и очакват спешна проверка от икономическа полиция, които да привика новите жители на общината и да ги пита на кой адрес живеят, като са убедени, че повечето от тях не само не знаят адреса си, но и не могат да намерят къщите в които са регистрирани.

Искат и графологична експертиза, защото всички молби за новото жителство са написани от секретарките на кметовете на 17-те села, тоест имат един същ почерк. На практика новите жители в кавички обезсмислят изборите в община Аврен. Схемата се прилага в много общини, като те получават избиратели-туристи от други свои общини, където изборът не е на кантар. Например за кмет на Аврен ще гласуват хора, които живеят в Нови Пазар и варненските ромски махали, които дори не знаят къде е Аврен. Друг момент е, че по-голяма част от администрацията на кметство Аврен живее във Варна, всеки ден пътува на 30 км за сметка на общинския бюджет, а е регистрирана, че живее в общината и ще гласува за досегашния кмет."