Борбата за цената на софийското билетче продължава в съда
Секция: Коментари
14 Октомври 2019 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борбата за цената на софийското билетче продължава в съда Възобновено е делото срещу общината и новата наредба, с която билетът за еднократно пътуване скочи с 60%


/КРОСС/ Сагата с рязкото поскъпване на софийското билетче, започнала през 2016 г., когато цената му скочи с 60%, продължава.

Ново дело срещу законността на рязкото и все още немотивирано поскъпване се очаква да се гледа другия месец от Софийския административен съд, след като миналата година предишното бе прекратено. До момента е имало няколко насрочени заседания - всички отложени. Делото е образувано по общо 11 подадени отделни жалби.

Наскоро Центърът за градска мобилност за пореден път се похвали с покачване на приходите си - именно заради по-високата цена за еднократния билет.

Как стана увеличението с 60%
От 1 юни 2016 г. Столичният общински съвет одобри повишаване цената на еднократното пътуване от 1 лв на 1,60 лв. Мотивите - ще се продават повече абонаменти, ще има средства за обезпечаване на електронната система, по-екологични возила и ред подобрения на столичния градски транспорт. В добавка, цените на абонаментите щяха да се запазят. Реакцията на граждански организации и отделни политически партии бе крайно негативна - според тях нямаше сериозна обосновка за подобен рязък скок, а по закон такава е нужна.
Започна дело по жалби на граждани и от "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

На същото мнение се оказа и Административен съд - София град, който отмени като незаконосъобразна новата цена. Столичният общински съвет няма данни за еднократното пътуване, нито разбивка какво съдържа цената и има ли компенсиращи разходи - инфлация, застраховка на пътници и др., посочиха магистратите. "Московска" 33 моментално пусна жалба на втора инстанция, а билетчето продължи да се продава за 1,60 лв. 

Върховният административен съд, който има дълъг срок за решаване, не побърза да одобри или върне акта на по-долната инстанция. А инициаторите на поскъпването измислиха как да гарантират, че няма да загубят - направиха чисто нова наредба. В нея цената остана същата, но имаше други промени и съответно делото загуби своя предмет - старата наредба бе отменена.


ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков
Вдигането на цената с 60% мина преди три години в общинския съвет с 34 гласа "за", 18 "против" и 6 "въздържали се". В подкрепа на това повишение гласуваха съветници от ГЕРБ и част от бившия вече Реформаторския блок - по-точно представители на ДБГ (в лицето тогава на Прошко Прошков) и на СДС. Любопитна подробност е, че в гласуването участваха 58 съветници от общо 61. Това означава, че ако 29-те присъстващи от ГЕРБ не бяха подкрепени от реформаторите, увеличението на цената нямаше да мине.

На предстоящите местни избори и СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ, а Прошков (който вече не е част от ДБГ) е кандидат за общински съветник от листата на същата коалиция.

Гражданите вечно догонват администрацията
Делото започва отново и ще трябва да мине на всички инстанции. То е отложено многократно, за пореден път в петък. Следващото заседание е на 8 ноември и според адвокатката и общински съветник от БСП Милка Христова, тогава ще започне по същество.

Отлагането е за събиране на нови доказателства.
"Лично аз смятам, че отново не са събрани адекватни доказателства за базовата стойност на еднократното билетче", коментира тя пред Клуб Z.

На въпрос дали е възможно отново да се повтори "финтът" със смяна на наредбата, тя отбеляза:
"Няма пречка, законът не забранява подобни неща. Може би трябва да се помисли за промени - иначе гражданите са вечно догонващи, а администрацията се гаври с тях до безкрай."

Дали това ще продължи ще реши следващият СОС, за който ще избираме съвсем скоро.

Източник: clubz.bg