Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите
Секция: Здраве
14 Октомври 2019 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите

/КРОСС/ „Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарността -към близките на донорите. За тяхното голямо сърце и загриженост, въпреки тежкия и деликатен за тях момент, в който трябва да вземат своето решение, с което те даряват не просто орган, те даряват живот. И това е най-важното, което има значение за нас - хората." С тези думи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" Росен Иванов се обърна към всички гости и близки на донори по време на официалното отбелязване на Европейския ден на донорството във Военномедицинска академия днес.

Сред официалните гости беше заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който постави едно от листенцата-символи, в почит и благодарност към донорите, на „Дървото на живота", което е създадено в памет на донорите. Тази година дървото беше допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот на пациенти на болницата.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Целта на отбелязването на Европейския ден на донорството е да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Денят е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

По традиция Военномедицинска академия изказва на този ден своята признателност и благодарност към близките на донорите и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.