По-ниските разходи за храна дърпат инфлацията надолу през септември
Секция: ИКОНОМИКА
14 Октомври 2019 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-ниските разходи за храна дърпат инфлацията надолу през септември През първия есенен месец са се понижили цените на ориз - с 1,2%, брашно - с 0,1%, хляб „Добруджа“ - с 0,4%, тестени закуски и пици - с 1%, месо с 0,3% и др.


/КРОСС/ефлация от 0,3% през септември спрямо месец по-рано отчете Националният статистически институт (НСИ). Поскъпването на живота от началото на годината до деветия месец е 1,7%, а годишната инфлация за септември 2019 г. е 2,3%.

Това е най-ниския процент на увеличение на цените от април 2018 г., а предишните няколко месеца инфлацията трайно се ускоряваше.

Тези данни се следят „под лупа", тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т. нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. Добрата новина е, че за момента отговаряме на това условие и вероятността да получим черна точка от страна на ЕК точно по това направление е малка. Според анализаторите умерената инфлация е свързана с икономическия растеж, какъвто страната ни постига.

Средногодишната инфлация за периода октомври 2018 - септември 2019 г. спрямо периода октомври 2017 - септември 2018 г. е 3,1%, показват още данните на НСИ.

През септември 2019 г. спрямо август са се увеличили цените на безалкохолните напитки 0,6%; алкохолни напитки и тютюневи изделия - с 0,2%, електроенергия, газ и други горива - с 0,3% и др.
Намаление от 0,9% има при облекло и обувки.

През първия есенен месец са се понижили цените на ориз - с 1,2%, брашно - с 0,1%, хляб „Добруджа" - с 0,4%, тестени закуски и пици - с 1%, месо от едър рогат добитък - с 0,3%, месо от домашни птици - с 0,9% и други.

През септември 2019 г. са се увеличили цените на свинско месо - с 3%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 0,3 и 0,9%, мляно месо (кайма) - с 0,4%, пълномаслено прясно мляко - с 0,3%, кисели млека - с 0,4%, сирене - с 0,6%, кашкавал - с 1% и други. Цените на лекарствените продукти са се увеличили с 1%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.