Инж. Йордан Василев: Незрящите хора заслужават повече!
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2019 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инж. Йордан Василев: Незрящите хора заслужават повече!

/КРОСС/ Кандидатът от БСП за България за кмет на район Източен инж. Йордан Василев посети Националения център за рехабилитация на слепи в навечерието на Международния ден на белия бастун. Велик Атанасов - Председател на Съюза на слепите в България - Районна организация Пловдив, Стефан Данчев - управител на Национален център за рехабилитация на слепи и служители в рехабилитационния център разговаряха с кандидата с №56 за своите несгоди повече от час.

Липсата на финанси и разбирането от страна на държава и община са най-сериозните проблеми, които центърът изпитва - стана ясно на срещата. Средствата, с които се справят, са предимно собствени. Кандидатстват по проекти, но финансите далеч не са достатъчно. Национални пари не се отпускат. „Когато вдигнат от следващата година заплатите на учителите, а при нас няма промяна, дали нашите кадри ще останат тук, или ще предпочетат да се развиват другаде?", зададен бе реторичният въпрос. „Поради статута на използвания от нас имот, който е частен, общината не желае да съдейства с облагородяване на тротоарните площи край него" - оплакаха се от НЦРС и споделиха, че в София е имало същият проблем, но там общината се е отзовала.

 

 

Представителите на НЦРС запознаха инж. Василев с дейността си - обучение на хора от цялата страна, на принципа на интернат, както и дневен център за пловдивчани. Бяха представени и различните възможности за професии, които незрящите могат да придобият тук - готварство, компютърна грамотност, грънчарство и др. „Реализацията впоследствие, обаче, е изключително трудна за хората, с които работим. Липсва комуникация между работодатели и незрящи", обясниха обучителите.

След обиколка из рехабилитационния център инж. Василев изрази възхищението си от постигнатото в него и и категорично заяви, че ако на 27 октомври му бъде гласувано доверие за кмет на район Източен с № 56, той изцяло ще подпомага дейността на центъра. Защото хората с бели бастуни заслужават повече; те не са втора ръка хора!

Инж. Йордан Василев отдаде своята почит и към Христо Белобрадов - първи ръководител на Центъра за рехабилитация на слепи, с полагане на цветя пред барелефа му във фоайето на сградата.