Бившият шеф на БЕХ Петьо Иванов бил в конфликт на интереси
Секция: ИКОНОМИКА
14 Октомври 2019 21:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бившият шеф на БЕХ Петьо Иванов бил в конфликт на интереси

/КРОСС/ Бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, докато е съвместявал този пост с участието си в съвета на директорите на "Булгаргаз". Иванов бе отстранен от поста през юли т.г. Решението на Антикорупционната комисия е взето на 18 септември, но е публикувано днес.

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) пишат, че като шеф на БЕХ Иванов неправомерно е гласувал сам за себе си при назначаването си в "Булгаргаз". Той сам си е определил заплатата. За това му е наложена глоба от 15 хил. лв. и е постановено отнемането на получените доходи (около 60 хил. лв., ако се съди по декларация пред самата КПКОНПИ).

Актът може да се обжалва пред Административен съд - София, в срок от 14 дни след връчването, което не е ясно кога е станало. Към момента няма данни за постъпила жалба срещу това решение. От Антикорупционната комисия дават конкретни примери за установения конфликт на интереси.

В един от тях се казва: "на 03 декември 2018 г. в град София (Иванов) е подписал сам със себе си Договор № РД-ЛС-БГ-31 за възлагане на управлението, от една страна като Изпълнителен директор на БЕХ, а от друга страна като член на СД на "Булгаргаз" ЕАД, с което е нарушил забраната по чл. 58, изр. второ от ЗПКОНПИ".