Легендарният италиански тенор Никола Мартинучи с концерт в зала „България“
Секция: КУЛТУРА
15 Октомври 2019 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Легендарният италиански тенор Никола Мартинучи с концерт в зала „България“

/КРОСС/ На 3 ноември легендата на италианската опера Никола Мартинучи ще излезе на сцената на зала „България“, за да представи репертоар с най-популярните тенорови арии. Даровитото сопрано Син Уан ще е част от концерта на големия артист със Софийската филхармония. Богатата програма включва произведения на Верди, Пучини, Гуно, Росини,Моцарт, Щраус и др. Италианското присъствие на сцената се подсилва от диригента Маурицио Барбачини.

Никола Мартинучи е роден в Таранто, Италия. Започва да пее, когато е на 20 години, а голямото признание за него идва през 1983 година в театър Ла Скала, където се появява в ролята на Манрико (оп. “Травиата”). Участията му на престижната миланска сцена продължават, а Мартинучи успешно се превъплъщава в най-любимите образи, изпълнявани от тенори. В историята на операта ще остане дебютът му в Метрополитън опера, Ню Йорк, където си партнира с Гена Димитрова в “Турандот”. През последните години Никола Мартинучи е насочил енергията си предимно към преподавателската си дейност, като постоянното му местожителство е Милано.

Китайското колоратурно сопрано Син Уан е другият солист в събитието. Първите признания за таланта на младата изпълнителка са в родината й, където печели редици конкурси, следва първо място на Международния оперен конкурс в Хонг Конг, през 2013 е втора на 5-ия международен конкурс “Giovani Musicist” (първото остава незаето), в Тревизо Италия. В момента Син Уан живее в Австрия, солист е на Виенска филхармония, а от 2016 година следва магистърска програма „Опера“.

Маурицио Барбачини е един от най-ценените оперни диригенти в света. Преди да застане пред диригентския пулт, той е имал успешна кариера на певец и като такъв е участвал в ролята на Гастон във филма на Франко Зафирели “Травиата”. През годините Барбачини се е появявал на сцените на най-големите оперни театри – Баварската опера, Театро Верди в Триест, Парижката опера, Метрополитън опера в Ню Йорк, Нов национален театър в Токио, Виенската опера и др. Заемал е позициите главен диригент във Финландската национална опера, главен гост-диригент в операта в Стокхолм и главен диригент в Оперна компания – Филаделфия.

Концертът с участието на тримата забележителни музиканти ще се състои на 3 ноември в зала „България“, а билетите за него са на цени от 25 до 50 лв. и са налични на касата на залата, ивентим и епейго.

 

             *Легендарният италиански тенор Никола Мартинучи ще замени гостуването на грузинския бас Паата Бурчуладзе. От мениджмънта на Бурчуладзе информират, че певецът е възпрепятстван, а причините са лични и неотложни. Билетите важат без презаверка.