След векове отново зубри на свобода в България (СНИМКИ)
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Октомври 2019 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След векове отново зубри на свобода в България (СНИМКИ)

/КРОСС/ Зубърът - отдавна изчезнал вид, в древността е широко разпространен в Европа и на Балканите. Европейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. Аристотел и Пазваний дават подробни описания на зубрите, обитаващи земите на траките, а находки от археологически обекти от Праисторията до Средновековието свидетелстват за разпространението им на територията на България. С развитието на цивилизацията, фрагментирането и унищожаването на местообитанията и прякото унищожаване на вида, ареалът му на обитаване силно се стеснява и в началото на ХХ век изчезват и последните диви представители на вида в света.

С нелеката задача зубрите да бъдат възстановени в Родопите, се заемат Национално ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България и Фондация По-диви Родопи като част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи. Първите животни в ДУ Студен кладенец са докарани през октомври 2013 г. от Германия. Въпреки първоначалните трудности зубрите успешно се адаптират и през 2015 г. се роди и първото от столетия зубърче в Родопите. През следващите три години двойката възрастни се сдоби с още две малки, а през 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия, бяха присъединени към групата.

Зубрите вече са извън адаптационната ограда и се отглеждат контролирано в Дивечовъден участък Студен кладенец към Национално ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България”. За животните продължават да се полагат грижи и се води ежедневен мониторинг на поведението им.

През лятото стадото се увеличи и с още един член – малката Надежда е първото зубърче, което се ражда на свобода на юг от Дунав от средните векове насам.

От средата на ХХ век започват усилията за възстановяването на вида в природата от малкото запазени зоопаркови животни. Постепенно Европейският бизон се завръща в дивата природа на Европа и по данни на European bison pedigree book (развъдната книга на Европейския бизон) в края на 2018 г. в света се срещат 7532 животни, от които на свобода от Скандинавието до Балканите и от Испания до Русия живеят 5368 животни.

Зубърът се е превърнал в един от символите на дивата природа в Европа, а неговата история е показателна как само за сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен. Макар популацията на зубъра бавно и сигурно да нараства, усилията за опазването и връщането на вида в дивата природа продължават.