Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо си поделиха наградата "Букър" тази година
Секция: КУЛТУРА
15 Октомври 2019 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо си поделиха наградата "Букър" тази година

/КРОСС/ Журито на тазгодишната награда "Ман Букър" "изрично пренебрегна" правилника на голямото литературно отличие и избра за първи път от почти 30 години насам наградата да отиде при двама победители: Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо.

Председателят на журито Питър Флорънс се появи след повече от пет часа обсъждания с журито, за да обяви, че петимата членове не са успели да изберат един победител от техния финален списък от шестима автори.

Вместо това, макар да им е било казано няколко пъти от литературния директор на наградата Габи Ууд, че не е позволено да разделят наградата на стойност 50 хил. паунда, те все пак са избрали две книги: "Заветите" (The Testaments) на Атууд и "Момиче, жена, друго" на Еваристо, която е разказ чрез гласовете на 12 различни герои - предимно чернокожи жени.

Победата на Еваристо я превръща в първата чернокожа писателка, която печели "Букър" от основаването му през 1969 г. Тя е първият отличен чернокож британски автор, отбелязва "Гардиън".

На 79 години Атууд пък се превръща в най-възрастния носител на наградата. За канадската писателка това е втори "Букър", след като го печели и през 2006 г. с книгата си "Слепият убиец". С това тя става и четвъртият писател, печелил наградата два пъти.