Милко Багдасаров: Кърджали може да бъде най-доброто място за живеене в България
Секция: Интервюта
15 Октомври 2019 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милко Багдасаров: Кърджали може да бъде най-доброто място за живеене в България

/КРОСС/ Милко Багдасаров е завършил математика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски и информатика в СУ "Св. Климент Охридски", има преквалификация по право - бизнес и държавна администрация в УНСС, както и магистърска степен по икономика, специалност счетоводство и контрол  от ВТУ.

В момента е директор на СУ "П.Р.Славейков" в град Кърджали. Той е президент на волейболен клуб "Арда" и на баскетболен клуб "Орфей", председател е на националната комисия по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол. В периода 2013-2014 г. е народен представител на БСП от Кърджали. Багдасаров е най-дългогодишният областен председател на БСП - заемал е поста 23 години.

 

"Изградената мрежа от професионални гимназии е изцяло загубила способността си да обучава кадри в синхрон с развитието на местния бизнес"

"БСП търси промяната, очаквам, че още хора ще преодолеят страха и ще гласуват с ума и сърцето си" 

 

- Г-н Багдасаров, може ли БСП да преодолее доминацията на ДПС и да превърне общината в "червена"?

- Доминацията на ДПС и в община Кърджали, и в общините на територията на цялата област, е трудно преодолима, най-вече в сегашната ситуация, когато ДПС и ГЕРБ открояващо си партнират, особено когато става въпрос за милиарди левове - като 16 млрд. заем и 3 млрд. за Ф-16. Те активно търсят противопоставяне по места, използвайки реторика, която хората подсъзнателно усещат, че е фалшива. Да не говорим за страха, който всяват чрез местните и държавните институции... Затова БСП търси промяната, която желаят не само членовете и симпатизантите на партията, а и много наши съграждани, симпатизиращи и членуващи в други партии, дори в ДПС и ГЕРБ.

- За трети път се впускате в кметската надпревара, с какво този вот е по-различен от предходните?

- Да за трети път, но с огромно разстояние във времето. Първият път беше преди 20 години, вторият - преди 8 години. Няма как да не отбележа, че и при двете ми явявания спечелих много от гласовете на моите съграждани от град Кърджали. Това доверие, което продължава да расте, ми даде сили за поредното трето участие в съревнованието, като този път обаче очаквам, че още хора ще преодолеят страха и ще гласуват с ума и сърцето си.

- Кърджали е специфичен град, в него съжителстват много етноси и култури. Как може да се гарантира продължаването на толерантността, обикновено преди избори има хора, които се заиграват с етническата карта?

- Всичко това може да се гарантира и Кърджали наистина да бъде мултикултурната столица на България, ако се осмисли още по време на кампанията, че гарант за успеха на едно местно самоуправление е именно общинското единство и солидарност, и че доброто управление изключва различните форми на етническо или религиозно противопоставяне.   

- Демографската криза се е превърнала в общ национален проблем, по какъв начин тя може да бъде преборена поне на местно ниво?

- Не напразно основен приоритет на мен, като кандидат за кмет и кандидатите за общински съветници, е връщането на младите и успели хора в Кърджали. А това е свързано с прилагане на различни мерки. Наред със социалните такива, като безплатни детски градини и ясли, общински жилища за млади семейства, е необходимо да се въведат и облекчения от различен характер при започване на нов бизнес от млади хора, развиване на високотехнологични производства с добре платени работни места и други. Важен момент е и залагането на конкурсното начало както за общинската администрация, така и за всяка длъжност, свързана с общината.

Досегашната практика - надпреварата във всички общински и държавни структури да се назначават партийни кадри, без да се държи сметка за професионализма им, чрез създаване на така наречените шарени екипи, трябва изцяло да изчезне. В такъв вариант "шарен екип" с хора от различни етноси или религии е непрофесионален екип с всички произтичащи от това негативи.

- Образованието е тема, за която всички говорят, но сякаш проблемите в сектора все повече се увеличават. Какъв е пътят за преодоляването им?

- Образованието е голямата ми болка, защото това е моята сфера. Създадохме с моите колеги едно прекрасно училище, което може да бъде модел за училище на бъдещето, с прекрасна база, мотивирани и усмихнати ученици и учители и много, много успехи. Но Кърджали и в общината, и в областта, има огромен проблем с българския език.  Езикът, на който изучаваме историята, математиката, физиката, химията, биологията  и всички останали предмети, за да изградим конкурентно, знаещо и можещо поколение. Тук е ролята на местното самоуправление да създаде подходяща езикова среда за развитие, както и условия, които да предполагат решаването на този проблем.

Немалък е проблемът и с професионалното образование. Изградената мрежа от професионални гимназии е изцяло загубила способността си да обучава кадри в синхрон с развитието на местния бизнес. Тук синхронът местни - държавни институции, е задължителен.

- Какви са приоритетните проблеми на Кърджали и решенията, които предлагате вие и общинските съветници от "БСП за България"?

- Единствено БСП в Кърджали има програма за управление, която включва 12 основни приоритета с конкретни дейности, направена на базата на задълбочен финансов анализ на общината и отговорностите пред нея. Естествено водещи са благоустройството и хигиенизирането на общината, връщането на младите хора, осигуряването на реда и спокойствието, нова транспортна схема със задължително изграждане на нов обходен път, нова инфраструктура и рехабилитация на инфраструктурата на досега съществуващата индустриална зона, образование, здравеопазване, спорт и туризъм, както и  програми за децата и възрастните хора на Кърджали. Всичко това с ясната цел през 2023 година Кърджали да бъде най-доброто място за живеене в България.

- Как очаквате да премине предизборната кампания и какво ще последва след 27 октомври?

- Очаквам относително спокойна кампания, макар и с огромен финансов ресурс от управляващите на местно и държавно ниво, но с умора при жителите на общината от техните обещания. 

Очаквам сериозна подкрепа на 27 октомври за "БСП за България", а лично за мен като кандидат за кмет - трепетни дни след изборния 27 октомври в подготовка за балотаж.

 

*Източник: https://duma.bg