Момчил Неков се срещна с лекари от Силистра
Секция: ПОЛИТИКА
15 Октомври 2019 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков се срещна с лекари от Силистра

/КРОСС/ Кандидатът за кмет на община Силистра Момчил Неков се срещна с лекари от Многопрофилната болница за активно лечение – Силистра и от Градската поликлиника.

Лекарите обясниха ситуацията в МБАЛ с това, че отвън сградите са ужасни, отделенията изглеждат добре и въпреки че не разполагат с най-модерната техника, специалистите, които работят там, са високо квалифицирани.

Проблем обаче е, че тези квалифицирани специалисти бягат от града, защото заплатите им са твърде ниски, а условията за работа – недостатъчно добри.

Голяма част от персонала е в пенсионна възраст, но заради недостиг на лекари и медицински сестри, продължават да работят, обясниха те.

Според лекарите, ситуацията е много по-страшна и тревожна, отколкото изглежда отстрани.

Кадровата криза е силно осезаема и това ще стане видно за всички до една година, когато ще е твърде късно, за да се спаси болницата, споделиха още лекарите.

По думите им освен липсата на персонал, пациентите също намаляват всяка година заради лошите условия в болницата, въпреки клиничните пътеки.

Липсват например средства за вътрешна мрежа за газификация на сградите. В АГ отделение има една единствена тоалетна, която трябва да използват всички пациенти деца и техните родители, казаха още силистренските лекари.

За да се справят с тази тежка ситуация, лекарите и Момчил Неков обсъдиха възможни решения.

В краткосрочен план, за да бъдат привлечени лекари и медицински сестри,  Неков се ангажира с финансиране на специализации и курсове за повишаване на квалификацията от общината,  настаняване в общински жилища и договори за финансиране на студенти. Може да се открие и специалност за подготовка на медицински сестри във филиала на Русенския университет, който се намира в Силистра.

Трябва да се инвестира в закупуването на модерна медицинска техника, както и да се кандидатства по проекти за енергийна ефективност, обясни кандидатът за кмет.


Тези мерки трябва да се вземат много спешно, за да могат жителите на община Силистра, техните деца и родители да продължат да се лекуват в МБАЛ – Силистра, а не да  изминават стотици километри при всеки болничен симптом, защото всеки един е потенциален пациент, заключи Момчил Неков.