Тайната на оптималното здраве е проста
Секция: Здраве
15 Октомври 2019 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайната на оптималното здраве е проста

/КРОСС/ Популярно е мнението, че по няколко плодове и зеленчуци на ден, приемане на много витамини, балансирано количество протеини, въглехидрати и мазнини ни дава всичко, от което имаме нужда, за да сме здрави.

Скорошно британско проучване обаче сочи, че това е само дребна част от нещата, които са правилни за здравето ни. Всъщност, ако следвате гореизброените правила, със сигурност няма да бъдете в най-добрата си форма според тези изследвания, независимо колко моркова консумирате на ден.

Според английския диетолог, д-р Меган Роси, подобна диета игнорира нуждите на 40 трилиона важни бактерии в организма ни. А тези бактерии се оказват неразделна част от нашето психическо и физическо благополучие. Учените твърдят, че здравата микробиота (важните чревни бактериинамалява риска от много ракови заболявания, както и шанса за заболяване от диабет тип 2сърдечни заболявания, като ни прави по-щастливи като цяло. Но трябва да полагаме грижа за това.

Ключът към оптималното здраве е разнообразното хранене. Забравете за онези няколко различни плодове и зеленчуци, които обичате да редувате редовно. За да бъде здрав организмът ни, трябва да приемаме поне 30 различни растителни храни всяка седмица. Това включва не само плодовете и зеленчуците, а и всякакъв вид семена, подправки и пълнозърнести храни.

Препоръчително е диетата ви да включва всичките шест растителни групи: плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести храни и варива. Така нуждите на всички важни чревни бактерии са удовлетворени и те могат да работят на пълни обороти.

Всяка бактерия върши различна работа и „харесва“ различен вид храна. Производство на витамини, хормони, трениране на имунната система, деактивиране на токсините – всички тези функции „линеят“, ако ограничаваме много менюто си.

Може да звучи сложно, но всъщност е много просто и зависи от вас да промените малко ежедневието си. Не приемайте едни и същи закуски, обеди и вечери всеки ден. Опитвайте нови храни. Смесвайте различни видове семена в закуската си и ги сменяйте постоянно.