Румен Радев: Правата на българските граждани в чужбина са основен приоритет (СНИМКИ)
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2019 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Правата на българските граждани в чужбина са основен приоритет (СНИМКИ)

/КРОСС/ България цени високо вашия принос за пълноценното присъствие на страната ни на международната сцена и развитието на двустранните отношения със страните, чиито граждани сте. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към почетните консули на България зад граница. На срещата в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 присъстваха 71 почетни консули, представляващи България в 45 държави.

Държавният глава открои защитата на правата и инициативите на българските граждани и общности в чужбина като основен приоритет в работата на почетните консули. По думите му това е особено важно за страните, в които няма българско дипломатическо представителство и където българите могат да разчитат единствено на своите почетни консули.  

Като важен принос към българската кауза по света Румен Радев определи дейността на почетните консули за икономическите, инвестиционните и търговските връзки, както и за запазването на националните културни и духовни традиции на сънародниците ни зад граница. „Високо ценим подкрепата ви за българските детски градини, училища, дружества и църковни настоятелства, за различните инициативи и прояви на нашите сънародници по български национални поводи“, подчерта  Румен Радев.

В приветствието си държавният глава открои и провеждането на двустранни форуми, изложения, конференции и други инициативи на почетните консули, които утвърждават позициите на България като надежден и сигурен инвестиционен партньор. „Особено значение отдавам на развитието на културните и образователни връзки между нашите страни. Много от вас помагат пряко на български студенти във вашите държави. Бихме оценили високо усилията да насърчавате и чуждестранни студенти да се обучават в България“, призова още в изказването си президентът Румен Радев.