Ердоган: Няма да прекратим операцията в Сирия
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2019 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: Няма да прекратим операцията в Сирия

/КРОСС/ Ердоган отхвърли искането на Тръмп за прекратяване на огъня срещу ПКК в Сирия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза късно снощи, че отхвърля искането на американския си колега за прекратяване на антитерористичната операция на Турция в Северна Сирия.

„Г-н президентът, поиска да обявим прекратяване на огъня. Никога няма да го направим.“, каза Ердоган като повтори, че Турция изключва всякакви преговори с терористи.

„Не е възможно прекратяване на огъня в Сирия, докато отрядите на ПКК не се евакуират от граничната зона.“, каза той и добави: „Казах му, че Турция няма да преговаря с терористите.“, допълни Ердоган

Турският президент каза, че целта на операцията „Мирна пролет“ е ПКК да се премести отвъд 32 километровата зона в Северна Сирия. По отношение на ключовия град Манбидж Ердоган каза, че терористите не трябва да остават там.

„Режимът на Асад, влизащ в Манбидж, не е много негативен (като развитие), но ПКК трябва да напуснат.“, каза Ердоган. Той обаче добави, че разговорите с американски и руски представители за Манбидж и Айн Ал-Араб (Кобани) продължават.

Турция не се притеснява от санкции.

Коментарите на Ердоган идват ден, след като САЩ обявиха санкции срещу две турски министерства и трима висши държавни служители заради антитерористичната операция на Турция в Североизточна Сирия.