Тихомир Безлов: Футболните фенове не правят нищо безплатно
Секция: Интервюта
16 Октомври 2019 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тихомир Безлов: Футболните фенове не правят нищо безплатно

/КРОСС/ Преекспонира ли се от английските медии расисткият скандал от мача между България и Англия и къде могат да се търсят корените му? По какъв начин ще повлияе той на България и удар по репутацията на страната ли е?

Коментар на старшия анализатор от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, който е и сред авторите на анализ за футболното хулиганство. Според него има две хипотези за скандала.

 

Според вас скандалът се преекспонира от английската преса или наистина виждате много сериозен проблем с българските фенове в случая?

- И двете неща са верни. Първо, че се преекспонира и че се очакваше това да стане. Гледах мача, говорих с хора, които са били на стадиона и те твърдят, че е било изключително тихо в българските сектори и е имало действително един случай, а не два, на издаване на маймунски звуци от няколко човека. Това някак си беше очаквано и изглеждаше като планирано.

Сега се очертава хипотеза, че вероятно на нашите агитки им е платено от някакъв английски жълт вестник. Другата хипотеза е чисто идеалистична подбуда да се свали Борислав Михайлов от властта в Българския футболен съюз. Проблемът е, че при феновете нищо безплатно няма.

В края на първото полувреме една част от агитката в сектор "Б" напусна стадиона. Как си го обяснявате?

- Ето това ми направи впечатление. Тези агитки обикновено притискат собствениците на клубовете да им плащат, за да няма инциденти. Обикновено това е с расистки символи и знаци. На собствениците им стана ясно, че е по-добре да плащат на феновете, отколкото глобите на БФС.

По-малко от 24 часа след края на мача Борислав Михайлов подаде оставка. Правилен ход ли е това?

- Стана голям скандал. И тук възниква въпросът можеше ли това да се предотврати, защото още на мача в Англия беше ясно, че се очаква подобно нещо. Можеше ли тези хора да ги ограничат да влязат на стадиона ? Това по-скоро е проблем на полицията и службите, защото това е сравнимо с десен екстремизъм. Крайнодесните им и расистки възгледи са фрагментарни, в много отношения са и несистематични. Основният им мотив е комерсиален.

Този скандал удар по българския футбол ли и или по българската държава?

- Малко повече е от футбола, защото ще има доста негативно влияние. Хора от Англия казаха, че това ще повлияе на следващата туристическа година.

*Източник: https://www.dnevnik.bg