/КРОСС/ Колкото и да не ни се иска, есента вече е тук и това си личи не само по короните на дърветата, но и по температурите. Докато преди няколко седмици се разхождахме по тениска след работа и стояхме по-тънко облечени навън, сега това е невъзможно.
Със застудяването на времето дните станаха по-къси и на тялото му липсва серотонин – важен хормон, който се грижи за тонуса и настроението ни. Когато нивото му в организма намалява, човек има по-некачествен сън и става по-раздразнителен.
Храненето през есента е много важно за общото здравословно състояние. Много хора, бързайки сутрин за работа или прибирайки се изморени вечер, не мислят какво количество изяждат. Освен това колкото по-мрачно е времето навън, сякаш толкова повече желанието за тестени храни се увеличава. Резултатът – покачване на килограмите и ленивост.
Какво да ядете, за да имате енергия през есента?
Пресните плодове са най-добрият начин да се заредите с витамини и да имате сили за деня. Освен това сезонът предлага доста. Ябълките, например, са пълни с диетични фибри. При това витамините в тях са мощни антиоксиданти, чрез които ще може да намалите риска от възпаление или заразяване с вируси.
Ако ви се похапва сладко докато сте в офиса, изяжте една ябълка, вместо да консумирате от вредните пакетирани храни, пълни с консерванти и прекалено много захар. Може и круша – плодът съдържа неразтворими фибри, които намаляват лошия холестерол в организма.
Към плодовете спада и тиквата, с която много хора свързват есента. В момента на пазарите се предлагат най-различни сортове. Печена или варена, тя е богата на алфа и бета каротин. Попадайки в тялото, те се превръщат в ретинол – вещество, насърчаващо растежа на клетките. В нея има и алфа-линоленова киселина, която регулира кръвното налягане и предпазва сърцето.
За да имате тонус и да не пълнеете през този сезон, яжте и много салати. Вместо доматите и краставиците, заложете на прясно зеле с моркови – класиката, която много българи обичат. Така ще си набавите витамини и минерали, които намаляват възпалението в тялото и предпазват от неприятните вируси. За овкусяване ползвайте зехтин вместо олио, тъй като нерафинираните растителни масла са много по-полезни.
Рибата и месните продукти от пасищни животни също трябва да присъстват в менюто ви. Те се комбинират идеално със зеленчуците. Разбира се, за предпочитане е да ядете по-малко хляб, най-добре пълнозърнест, при това не късно вечер, а по-скоро на закуска или обяд.
Не забравяйте, че плодовете не бива да се ядат късно вечер, защото могат да доведат до тежест в стомаха.