Здрави и тонизирани през есента: Какво да хапваме?
Секция: Здраве
16 Октомври 2019 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здрави и тонизирани през есента: Какво да хапваме?

/КРОСС/ Колкото и да не ни се иска, есента вече е тук и това си личи не само по короните на дърветата, но и по температурите. Докато преди няколко седмици се разхождахме по тениска след работа и стояхме по-тънко облечени навън, сега това е невъзможно.

Със застудяването на времето дните станаха по-къси и на тялото му липсва серотонин – важен хормон, който се грижи за тонуса и настроението ни. Когато нивото му в организма намалява, човек има по-некачествен сън и става по-раздразнителен.

Храненето през есента е много важно за общото здравословно състояние. Много хора, бързайки сутрин за работа или прибирайки се изморени вечер, не мислят какво количество изяждат. Освен това колкото по-мрачно е времето навън, сякаш толкова повече желанието за тестени храни се увеличава. Резултатът – покачване на килограмите и ленивост.

Какво да ядете, за да имате енергия през есента?

Пресните плодове са най-добрият начин да се заредите с витамини и да имате сили за деня. Освен това сезонът предлага доста. Ябълките, например, са пълни с диетични фибри. При това витамините в тях са мощни антиоксиданти, чрез които ще може да намалите риска от възпаление или заразяване с вируси.

Ако ви се похапва сладко докато сте в офиса, изяжте една ябълка, вместо да консумирате от вредните пакетирани храни, пълни с консерванти и прекалено много захар. Може и круша – плодът съдържа неразтворими фибри, които намаляват лошия холестерол в организма.

Към плодовете спада и тиквата, с която много хора свързват есента. В момента на пазарите се предлагат най-различни сортове. Печена или варена, тя е богата на алфа и бета каротин. Попадайки в тялото, те се превръщат в ретинол – вещество, насърчаващо растежа на клетките. В нея има и алфа-линоленова киселина, която регулира кръвното налягане и предпазва сърцето.

За да имате тонус и да не пълнеете през този сезон, яжте и много салати. Вместо доматите и краставиците, заложете на прясно зеле с моркови – класиката, която много българи обичат. Така ще си набавите витамини и минерали, които намаляват възпалението в тялото и предпазват от неприятните вируси. За овкусяване ползвайте зехтин вместо олио, тъй като нерафинираните растителни масла са много по-полезни.

Рибата и месните продукти от пасищни животни също трябва да присъстват в менюто ви. Те се комбинират идеално със зеленчуците. Разбира се, за предпочитане е да ядете по-малко хляб, най-добре пълнозърнест, при това не късно вечер, а по-скоро на закуска или обяд.

Не забравяйте, че плодовете не бива да се ядат късно вечер, защото могат да доведат до тежест в стомаха.