Франция вероятно ще блокира старта на преговори с Албания и Северна Македония
Секция: Коментари
16 Октомври 2019 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция вероятно ще блокира старта на преговори с Албания и Северна Македония

/КРОСС/ По предварителна информация Франция блокира процеса на започване на преговори с Албания и Северна Македония. Отделно, Холандия и Дания са против започване на преговори с Албания, която е в двойка със Северна Македония.

Най-вероятно е нещата да останат такива, каквито са. Това ще е много лош сигнал за тези общества, а и за България, защото те са наши съседи, каза Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество", в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

Официалният мотив на Франция е, че трябва първо ЕС да се реформира, за да се справи с разширението и функционирането на повече държави членки в него. Северна Македония и Албания чуват, че трябва първо ЕС да си реши проблемите и тогава ще преговаря с тях, посочи гостът.

"Европейският съюз никога не е бил предвиден да е нещо завършено и крайно, той е в постоянно развитие", каза Лесенски.

"Истинската причина е негативният опит на ЕС от предишното разширяване, особено с България и Румъния и техните проблеми, които така и не се реформират", допълни той.

Според Марин Лесенски притеснението е, че докато няма консолидирани демокрации и върховенство на закона, не може да се върви напред с разширяването. Контрааргументът в случая е, че ако няма преговори за присъединяване, те ще имат и по-малка мотивация да се реформират.

"Френската позиция може и да бъде преборена, защото повечето страни са за разширяване, в т.ч. и България. България отпуши през 2018 г. перспективата от Солунския процес, която 15 години беше в застой", каза още той.

"Логиката казва, че Западните Балкани трябва успешно да се присъединят към ЕС. Иначе границите на ЕС не могат точно да се дефинират географски. В тази връзка не може точно да се каже кое ще е последното разширение и къде свършва Европа", посочи Лесенски.

Той обаче е на мнение, че обстоятелствата показват, че например Турция, която е страна-кандидат, не може да се върне към преговори в обозримо бъдеще.