40 000 демонстрираха в Барселона срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери (ВИДЕО)
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2019 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40 000 демонстрираха в Барселона срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери (ВИДЕО)

/КРОСС/ 40 000 демонстранти излязоха на улиците Барселона снощи през втория ден от протестите срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери заради ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г., предаде АФП.

Няколкостотин активисти, мнозина от които маскирани, влязоха в сблъсък със силите на реда в Барселона. Сблъсъци имаше и в други градове. Каталунската полиция арестува четирима души, включително трима в Барселона. Протестиращите палеха контейнери с боклук, а полицаи ги атакуваха - сцени, напомнящи своеобразна партизанска градска война.

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес разкритикува „повсеместното насилие“ по време на демонстрациите. „Ясно е, че не става дума за мирно гражданско движение, а за координирано от групи, използващи уличното насилие, за да рушат съвместното съществуване в Каталуния“, заяви в комюнике кабинетът и увери, че „с решителност (…) ще гарантира сигурността“.

74 души в целия регион са потърсили спешна медицинска помощ, информираха здравните власти. „Това не може да продължава така. Или (политиците) да седнат и да намерят решение, или това ще се случва“ все по-често, заяви пред АФП Иван Гонсалес, продавач в магазин за дрехи.

video: https://www.youtube.com/watch?v=g6_-b9wCIRk