Кюрдите: Само Русия може да спре турските атаки
Секция: Русия
16 Октомври 2019 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кюрдите: Само Русия може да спре турските атаки

/КРОСС/ "САЩ не успяха да спрат турската операция в Сирия. Само Русия може да спре атаките, тя е гарант за споразумението ни с Башар Асад", това се посочва в изявление на началника на международния отдел на сирийската кюрдска Партия "Демократически съюз" Салих Муслим.

В интервю пред новинарската агенция Frat News той разкри подробности около споразумението между сирийското правителство и "Автономната администрация на Северна и Източна Сирия", пише Фокус.

Припомняме, че преди два дни кюрдските сили в Северна Сирия обявиха, че са постигнали споразумение с официалната власт в Дамаск да им помогне при отблъскването на турските бойци. Досега кюрдите и правителствените сили на Асад не бяха действали заедно.

Муслим отбеляза, че споразумението носи чисто военен характер и може да стане първата стъпка към преговори: „След тази стъпка ще последват диалог и преговори. Контурите на споразумението се заключват в следното: границите трябва да се защитават със съвместни усилия, за да се запази суверенитета на Сирия. Придържайки се към тази цел, сирийската армия ще бъде разположена от Дерик до Ефрат и ще издигне знамето на Сирия. Сирийските войници ще бъдат разположени не вътре в градовете, а в районите извън техните предели. Няма да се намесват в работата на Демократическата автономна администрация. Съветите ще продължат работата си в обичайния режим“.

Като отбеляза, че целта на споразумението е да бъдат защитени мирните жители, Муслим продължи: „Оглавяваната от Ердоган турска държава е подготвило план за осъществяване на геноцид.

Сирийските демократични сили (СДС) по-рано се опитваха да предотвратят осъществяването на тези планове с помощта на САЩ и споразумения за сигурност на границите.

Въпреки това, американската войска напусна позициите си без предупреждение и турската държава започна настъпление и актове на геноцид срещу Североизточна Сирия с поддръжката на десетки хиляди наемници. Основната им цел е да вземат градовете Сарекание и Гре Спи. САЩ търсеха оправдание на своите действия, ето едно от тях: „Ние не искаме да влизаме в конфликт с Турция“.

Муслим отбеляза, че нееднократно е говорил с руски и сирийски представители и се е опитвал да постигне споразумение преди да се случи всичко. Той заяви, че тази договорка, първа по рода си, предвижда също освобождението на Африн.

„Русия и режимът (на Башар Асад, бел. ред.) не успяха да се договорят преди изтеглянето на американските войски, но сега успяха да го направят. И това е само началото – преговорите ще продължат. Един от основните пунктове на това споразумение е освобождението на Африн: веднага щом в този район бъде обезпечена сигурността ще започне сътрудничество за освобождението на Африн“.

Муслим заяви, че преговорите с Дамаск ще бъдат възобновени след няколко дни.

Той бе категоричен, че в момента само Русия може да спре тези атаки: „САЩ не спряха или не можаха да ги спрат. Те демонстрираха позицията си по този начин: „Ние може да развалим отношенията си с Турция в бъдеще, ако им се противопоставим сега“. Американските войски са се изтеглили дълбоко в тил. Не знам какво ще се случи с тях – това не е наш проблем. Това ще засяга сирийската държава в най-добрия случай“.

Посочвайки промяна в баланса на силите през последните няколко дни, Муслим заяви, че именно тази промяна е подтикнала сирийския режим и Русия да сключат това споразумение. Той отбеляза, че Русия има възможност да спре турската инвазия и може да действа като гарант в това споразумение.

"Изпълнението на това споразумение е от голямо значение. Ще видим на практика дали това ще спре турските атаки или не. Както вече споменах, по-рано искахме да сключим споразумение с Русия и режима, но те не го приеха. Въпреки това, днешната атака и мощната съпротива принудиха всички страни да преосмислят своите действия. Сега Русия видя, че сирийската държава също ще загуби, ако Турция нахлуе в региона, тъй като турските войски няма да напуснат района, в който нахлуха. Но това не е пълно споразумение - това са ранни преговори“, обясни той.

Муслим отбеляза, че борбата срещу турската инвазия ще продължи: „Турция атакува с всички сили. Но в момента не сирийските войски, а ние се борим срещу турските атаки, докато сирийските войски ще представляват Сирия и нейния суверенитет с присъствието си по границата.

Има още едно обещание: Русия и режимът заявиха, че ще затворят сирийското въздушно пространство за турски самолети и ще спрат въздушните удари. Това ще подкрепи „Битката за чест“, започната от хората от Североизточна Сирия и СДС“.

В отговор на коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че кюрдите могат да освободят някои от затворените членове на „Ислямска държава“, за да вкарат САЩ във войната, Салих Муслим заяви: „Не сме пускали никого. Тези, които успяха да избягат, избягаха заради турскя обстрел на лагера и затворите.

Например, въздушни удари бяха извършени в близост до затвора и лагера Айн Иса. В същото време американските войски бяха в Айн Иса. Защо мълчаха, докато турците стреляха по лагера и затвора, защо турските войски не спряха? Няма нужда да криминализирате кюрдите“.