Станишев настоява лидерите в ЕС да решат веднага старта на преговорите със Северна Македония и Албания
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2019 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев настоява лидерите в ЕС да решат веднага старта на преговорите със Северна Македония и Албания

/КРОСС/ В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, от името на лявото политическо семейство в Европа, лидерът на ПЕС Сергей Станишев настоя въпросът за започването на преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Албания да бъде включен в дневния ред на срещата на европейските премиери, която започва в четвъртък в Брюксел.

Във вторник Съветът на министрите не успя да постигне съгласие за започване на преговори с двете страни заради категоричния отказ на Франция. Европейската комисия е на мнение, че кандидатите са изпълнили всички необходими критерии, а европейските министри вече трети път отлагат решението в рамките на малко повече от година.

В писмото Станишев посочва, че семейството на ПЕС винаги е подкрепяло процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани: "Никога не сме преставали да бъдем конструктивно ангажирани с провеждането на необходимите реформи, в тясно сътрудничество с партии, лидери, институции и гражданското общество в региона, дори във времена, когато политиката на Разширяване не стоеше високо в дневния ред на ЕС. Винаги сме правили това водени от убеждението, че тези страни са неразделна част от нашата Общност на народи, от нашия Съюз на ценности и споделен мир, сигурност и просперитет, и че не трябва да пестим усилия, за да им помогнем да постигнат същото ниво на развитие, на което се радваме ние в ЕС."

Той посочва, че Северна Македония и Албания са извървели дълъг и труден път по пътя си към еврочленството и специално подчертава ролята на прогресивните премиери Зоран Заев и Еди Рама: "Те положиха много политически усилия, проведоха болезнени реформи и взеха редица трудни решения, за да се придвижат напред по пътя към ЕС".

И продължава: "Да пренебрегнем постиженията на тези две страни сега, както и собствената си политика на Разширяване и поетите от ЕС ангажименти, би било фатална политическа грешка. Като министър-председател на България по време на нашето присъединяване към ЕС, твърде добре познавам огромните усилия, които са нужни в процеса на преговори и във финалната фаза преди присъединяването. Знам също и как страхът от отлагане на членството отеква в общественото мнение. [...] - подхранва разочарование и чувство на безсилие и неудовлетвореност у хората.", заявява Станишев.

"Ако ЕС не спази поетите ангажименти сега, това разочарование в обществата ще разруши доверието, което те сега имат в ЕС, и ще разпали разрушителния анти-европейски популизъм и национализъм. Не можем да си позволим възраждането на национализма да подкопае положените до момента усилия за мир и помирение в този още крехък регион на млади демокрации, където раните от миналото все още не са напълно излекувани.", се казва още в писмото.

"Ето защо се опасявам, че ако се провалим сега, не просто ще подкопаем доверието в ЕС, а ще застрашим политиката по Разширяване и процеса на европейска интеграция на Западните Балкани за дълго време напред. Не бива да се проваляме. Дължим го не само на народите на страните от Западните Балкани, но и на всички европейски граждани. Те очакват решителни действия и отговорно лидерство, а не просто сигнали", завършва Станишев.